VYBAVENÍ
- Fritéza Duo Crisp s víkem Ultimate, Instant Pot Duo Crisp / Pro Crisp, Fritéza Vortex Air Fryer, Fritéza Vortex Plus se dvěma zásuvkami
INGREDIENCE
- 500 g mletého jehněčího masa
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1⁄2 lžičky česnekové soli
- 2 lžíce mletého koriandru
- 1 rozšlehané vejce
- mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř
Na dip
- 1⁄4 okurky nakrájené na drobné kostičky.
- 250 ml odtučněného jogurtu
- hrst čerstvých lístků máty, jemně nasekaných
- mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř
Podáváme
- 4 chleby pitta
- salát podle vlastního výběru
SADA čtyř dřevěných špejlí namočených na 30 minut ve studené vodě, kuchyňský robot (volitelně)
POKYNY
Tyto kofty plné chuti jsou samy o sobě úžasně svěžím a lehkým jídlem, ale pokud chcete něco výraznějšího, můžete je podávat s hranolky. Pokud máte rádi trochu koření, můžete naplněné kofty před podáváním pokapat chilli omáčkou.
- Do velké mísy nebo mísy kuchyňského robotu přidejte mleté jehněčí maso, koření, vejce a vydatně osolte a opepřete. Pokud používáte kuchyňský robot, míchejte, dokud se vše dobře nespojí. Pokud používáte ruce, promíchejte vše dohromady a pracujte tak dlouho, dokud se koření a vejce rovnoměrně nerozdělí po celém mase.
- Z kořeněné masové směsi vytvarujte 4 stejně velké kuličky a každou z nich stlačte podél jedné ze špejlí tak, aby vznikl tvar klobásy.
- Špízy položte na dno fritézy v jedné vrstvě a pečte 20-25 minut při 190 °C, v polovině pečení je otočte,
dokud nebudou propečené. - Zatímco se kofty vaří, připravte okurkový a mátový dip smícháním všech ingrediencí v malé misce a promícháním. Podle chuti dochuťte a dejte stranou.
- Plátky chleba pitta lehce opečte a koftu podávejte s chlebem, salátem a omáčkou.