Tipy k vaření

VŠEOBECNÉ TIPY

  • Příslušenství a náhradní díly najdete v našem internetovém obchodě: www.nejodstavnovac.cz/instant-pot.
  • Kondenzační sběrač naleznete v balení příslušenství. Pokud se vám nedaří najít sběrač kondenzátu, podívejte se dovnitř odměrky.
  • Každý recept se může mírně lišit v závislosti na jeho autorovi. Než začnete vařit, přečtěte si celý recept, abyste věděli, jaké ingredience přidat a kdy je přidat, jaký stupeň tlaku použít, jak dlouho vařit a jakým způsobem uvolnit tlak.
  • Před spuštěním se ujistěte, že je vnitřní hrnec umístěn v základně multifunkčního hrnce. Pokud jste přidávali vodu, ujistěte se, že je vnější strana vnitřního hrnce suchá, před tím, než ji umístíte do základny multifunkčního hrnce.
  • Po dovaření nechte maso „odpočívat“ 5-20 minut (v závislosti na velikosti kusu), aby bylo šťavnaté.
  • Úchyty vařiče jsou zároveň držákem víka. Víko bylo navrženo s výstupky, které dokonale zapadají do pravých i levých úchytů základny vařiče.
  • Nezapomeňte vypnout váš hrnec Instant Pot. U starších modelů jsou tlačítka „Keep Warm/Cancel“ stejná, takže se ujistěte, že po jejich zvolení je na displeji uvedeno OFF.
  • Během vaření ani po něm se nedotýkejte horkých částí víka.
  • Vyměňte silikonový těsnící kroužek každých 18-24 měsíců, protože při běžném používání se časem roztáhne.
  • Před vařením se vždy ujistěte, že jsou rukojeť/ventil pro vypouštění páry, trubka pro vypouštění páry, štít proti zablokování, plovákový ventil a topné těleso čisté a zbavené částeček potravin a nečistot.
  • Větší kusy potravin nakrájejte na menší, stejnoměrné kusy pro jejich rovnoměrné a důkladné uvaření.
  • Chcete-li urychlit natlakování při vaření velkých kusů masa, nechte maso před vařením 10-15 minut „odpočívat“ při pokojové teplotě.

Vaření ve vysokohorských podmínkách: Vyšší nadmořská výška ovlivní výsledky vaření. Pro úpravu svých receptů postupujte podle následující tabulky:

Při nadmořské výšce
zvyšte teplotu o
nebo vynásobte
2000 stop
5 %
1.05
3000 stop
10 %
1.1
4000 stop
15 %
1.15
5000 stop
20 %
1.2

Poznámka: Úprava není nutná pod úrovní 2000 stop.

Pozn. překl.: 1 stopa = přesně 30,48 cm.

VAŘENÍ POD TLAKEM

  • Zadaná doba vaření neznamená, jak dlouho bude příprava receptu trvat. Doba se vaření začíná počítat v okamžiku, kdy hrnec dosáhne plného tlaku. Během vaření pod tlakem prochází hrnec třemi fázemi:
  • Doba, za kterou se tlakový hrnec natlakuje a odtlakuje, závisí na řadě faktorů. Z tohoto důvodu doporučujeme, aby cyklus jeho ohřevu trval v rozmezí 5-40 minut, popřípadě i déle.
  • Studené nebo zmrazené potraviny obvykle prodlužují dobu, během níž se vařič tlakuje, a mohou vyžadovat několik minut vaření navíc.
  • V receptech může být uvedeno, zda použít ruční nebo tlakový varný program. Tyto termíny jsou zaměnitelné.
  • Některé potraviny (např. jablečná omáčka, brusinky, ječmen ve farme krup, ovesné vločky, dělený hrách, nudle atd.) mohou pěnit nebo stříkat a díky tomu ucpat trubku pro uvolňování páry a/nebo rukojeť pro uvolňování páry. Při vaření a uvolňování tlaku po dovaření těchto potravin je třeba dbát zvýšené opatrnosti – nenaplňujte spotřebič nad vyznačenou rysku „– 1/2„.
  • Při vaření potravin, které se rozpínají, jako je rýže nebo fazole, nenaplňujte spotřebič nad rysku „ 1/2„, která je vyznačena na vnitřním hrnci.
  • Vnitřní nádobu nikdy nenaplňujte více, než po rysku „PC MAX – 2/3„, která je vyznačena na vnitřní nádobě.
  • Mějte po ruce dva originální těsnící kroužky Instant Pot – jeden na sladké a druhý na pikantní pokrmy! Více informací naleznete na www.nejodstavnovac.cz/instant-pot.
  • Nejlepších výsledků dosáhnete, když po dokončení vaření použijete metodu odvětrávání podle receptu.
  • Vaření těstovin v tlakovém hrnci – vyberte si suché nudle s minimální dobou vaření 8 minut (kratší doba se pod tlakem dobře neuvaří), pak tuto dobu zkraťte na polovinu (z 8 minut se stanou 4 minuty). Při stanovení množství tekutiny postupujte podle receptu. Těstoviny pokud možno ponořte, ale nemíchejte.
  • Pomocí parní mřížky vyjměte potraviny z vařící tekutiny. Zajistíte tak rovnoměrné rozložení tepla, zabráníte úniku živin do vařící tekutiny a připalování na dně vnitřního hrnce.
  • Všechny programy kromě Rýže mají ve výchozím nastavení nastavený Vysoký tlak. V případě programu Rice je výchozím nastavením Nízký tlak
  • Chcete-li dosáhnout nejlepších výsledků při vaření rýže, nechte víko po skončení varného cyklu ještě 5 až 10 minut nasazené, než rychle uvolníte tlak.
  • Při tlakovém vaření se vždy ujistěte, že je rukojeť/ventil pro uvolnění páry nebo tlačítko pro rychlé uvolnění tlaku v poloze „Těsnění„.
  • Tekutiny pro tlakové vaření musí být na bázi vody, například vývar, bujón nebo šťáva.

POMALÉ VAŘENÍ (SLOW COOKING)

  • Přidejte tekutinu určenou pro vaření, aby se teplo rovnoměrně rozšířilo.
  • Poklice z tvrzeného skla vašeho hrnce Instant Pot odvětrává přebytečnou vlhkost a je ideální pro sledování varného procesu při použití funkce Slow Cook. Pro více podrobností navštivte www.nejodstavnovac.cz/instant-pot.

PŘÍPRAVA JOGURTU

  • Pro získání extra hustého jogurtu spusťte cyklus „Pasterizace“ dvakrát.
  • Jdi do řeckého! Pro získání krémového jogurtu řeckého typu sceďte tekutou syrovátku z jogurtu pomocí plátýnka. Tento hustý jogurt je ideální jako nízkotučná náhrada zakysané smetany při vaření.
  • Aby došlo k pasterizaci, musí mléko dosáhnout minimálně 161 °F / 72 °C po dobu 15 sekund.
  • Pokud jako základ použijete jogurt zakoupený v obchodě, ujistěte se, že jsou bakteriální kultury živé.
  • Vyrobte jogurt rychleji – použijte „ultra pasterizované“ mléko a přeskočte fázi pasterizace.
  • Po ukončení fermentace nechte jogurt přes noc v lednici, aby se rozvinula jeho chuť.

VAŘENÍ METODOU SOUS VIDE

  • Při přípravě pokrmů metodou sous vide používejte kvalitní a čerstvé suroviny, abyste dosáhli co nejlepší chuti.
  • Při dochucování pomocí soli je lepší použít jí méně, než je běžné, a to zejména u masa, drůbeže a ryb. Po uvaření doporučujeme osolit dle chuti.
  • Používejte raději česnek v prášku než čerstvý česnek. Čerstvý česnek může při vaření metodou sous vide zhořknout a stát se příliš výrazným. Nejlepších výsledků dosáhnete s čistým a kvalitním česnekovým práškem. Nepoužívejte česnekovou sůl místo česneku v prášku!
  • Reverzní opékání masa: maso osušte a poté krátce opečte pomocí funkce Sear/Sauté, nebo na litinové pánvi, opékacím hořáku nebo grilu. 
  • Delší doba vaření může změnit strukturu potravin.
  • Tloušťka masa by se měla měřit po jeho vakuovém uzavření.
  • Tenčí kusy masa se uvaří rychleji.
  • Pokud pokrm nebudete konzumovat ihned, ponořte sáčky do ledové vody, abyste rychle snížili teplotu, a poté je uchovávejte v chladničce, dokud nebudete připraveni je použít.

MIXOVÁNÍ

  • Před mixováním namočte ořechy a semínka až na 24 hodin. Čím déle je budete namáčet, tím krémovější bude jejich konzistence!
  • Lehké opražení suchých ovesných vloček před mixováním jim dodá výraznější chuť.
  • Při přípravě rýžového nebo ovesného mléka přidejte svůj oblíbený olej, abyste zajistili jeho hladkou a krémovou strukturu.
  • K oslazení nápoje lze spolu s ingrediencemi receptu přidat datle bez pecek, javorový sirup, agáve, stévii a med.
  • Vanilka, skořice, sůl, kokosový a kakaový prášek jsou lahodné příchutě, které lze přidat do alternativních mlék před nebo po scezení.
  • Vrstvené smoothies: Při míchání studených ingrediencí může pořadí, v jakém jsou ingredience umístěny ve džbánu, ovlivnit výkon mixéru. Nejlepší je nejprve přidat tekuté přísady a teprve poté suché.
  • Při mixování hustého obsahu nenaplňujte džbán více než 1000 ml, aby nedošlo k přehřátí motoru.
  • Některé složky potravin se rozkládají déle než jiné. Po přidání pevných nebo dřevnatých složek spusťte ruční mixovací program.