Recept na kuřecí salát

VYBAVENÍ

  • Vzduchová fritéza Vortex

INGREDIENCE

DUŠENÉ KUŘE

  • 4 kuřecí prsa
  • 35 g zázvoru
  • 2 g semínek koriandru
  • 2 g kmínu
  • 5 g kari prášku
  • 1 bobkový list
  • 250 ml/1 šálek kuřecího vývaru
  • 1 velký lilek

OMÁČKA

  • 110g jogurtu
  • 100 g majonézy
  • 2 lžičky kari v prášku
  • 40 g sultánek
  • 40 g meruněk nakrájených na kostičky
  • 20 g vločkových mandlí
  • 15 g koriandru, jemně nasekaného
  • 1 malá červená cibule
  • 1 odšťavněný citron
  • 30 g koriandru
  • 30 g petržele (celé listy)
  • 40 g meruněk nakrájených na kostičky
  • 20 g vločkových mandlí
  • Zelí cca 500 g

DRESING

  • 1 červená cibule nakrájená na tenké plátky
  • ¼ šálku jablečného octa
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce oleje

POKYNY

  1. Lilek nakrájejte na kousky, osolte a nechte 5 minut odležet v cedníku. Sůl vytáhne z lilku hořkou šťávu a zlepší jeho chuť a strukturu.
  2. Zatímco lilek leží, připravte si ingredience podle výše uvedeného postupu.
  3. Připravte dušené kuře. Do nádoby vhodné velikosti pro váš vzduchový model fritézy přidejte zázvor a koření. Koření a zázvor rovnoměrně rozprostřete a poté na ně přidejte kuřecí prsa. Přilijte kuřecí vývar. Prsa by měla být téměř ponořená. Vložte pokrm do koše fritézy a přitlačte jej k jedné straně, aby zbylo místo na opečení lilku. Lilek vyklopte na olej a rozprostřete ho po nádobě na pečení. Koš zavřete.
  4. Zvolte „pečení“ a nastavte teplotu na 180 °C a časovač na 20 minut. Po 15 minutách kuře zkontrolujte a dopečte.
  5. Zatímco se kuře peče, vložte do mísy na tenké plátky nakrájenou cibuli. Vymačkejte citronovou šťávu a přidejte špetku soli a pepře. Cibuli promíchejte s citronovou šťávou a dejte stranou, aby změkla.
  6. Omáčku připravíme smícháním jogurtu, majonézy, kari koření, sultánek, meruněk, většiny mandlí (část si nechte na ozdobu) a čerstvě nasekaného koriandru. Promícháme.
  7. Po uvaření vyjměte kuře z dusící tekutiny a vyjměte lilek z koše. Tekutinu z dušení můžete uchovat a použít ji v dalších receptech nebo ji použít do polévky! Kuře naklepejte a přidejte do omáčky spolu se změklou červenou cibulí (část si nechte na ozdobu) a veškerou tekutinou.
  8. Dobře promíchejte a můžete podávat kuře podle libosti.

NÁVRH NA SERVÍROVÁNÍ

Dejte si ho na pečené brambory, udělejte si z něj sendvič nebo si připravte náš recept na lahodný salát slaw, který následuje:

  1. Zelí i červenou cibuli nakrájejte nadrobno.
  2. Do mísy přidejte na tenké plátky nakrájenou červenou cibuli a smíchejte ji s jablečným octem, medem, olejem a špetkou soli a pepře. Promíchejte a nechte 5 minut odležet.
  3. Nakládanou cibuli prohoďte zelím*, podle chuti osolte a opepřete a přeložte přes kuře. Přidejte ¾ koriandru, petrželku a vločky mandlí, část si nechte na ozdobu.
  4. Zajistěte, aby se všechny ingredience a dobře spojily, položte na servírovací talíř a posypte zbývajícím koriandrem, petrželkou a nakládanou cibulí.

POZNÁMKY

*Kuřecí maso lze připravit a uchovat v lednici jeden až dva dny předem. Pokud se chystáte připravit salát, můžete připravit zálivku z nakládané cibule a dát ji stranou, přičemž salát a zálivku oddělte, aby zelí nezvadlo.

Inspirujte se dalšími recepty

Snadné bagely

Snadné bagely

VYBAVENÍ Vzduchová fritéza Vortex INGREDIENCE 125 g hladké mouky 2 lžičky prášku do pečiva 1 lžička soli 350 g obyčejného řeckého jogurtu 1 rozšlehané vejce 1 lžíce vody POKYNY Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Přidejte jogurt a míchejte, dokud...

Křehké sušenky

Křehké sušenky

VYBAVENÍ Vzduchová fritéza Vortex INGREDIENCE 85 g másla 50 g cukru 120 g hladké mouky Moučkový cukr POKYNY Máslo a cukr utřete do světlé a nadýchané pěny, přidejte mouku a promíchejte. Snažte se nemíchat příliš - těsto se bude drobit. Těsto rozválejte do tvaru...

Sýrové tousty

Sýrové tousty

VYBAVENÍ Vzduchová fritéza Vortex INGREDIENCE 4 plátky kvalitního bílého chleba 3 lžíce změklého másla 2 plátky sýra čedar 2 plátky sýra edam 2 plátky sýra provolone POKYNY Dva krajíce chleba bohatě namažte máslem a položte je máslem dolů do fritézy. Na namazaný chléb...