Dýňový salát s javorovým tahini dresinkem

VYBAVENÍ

  • Instant Pot Duo Crisp / Pro Crisp

INGREDIENCE

  • 1,2 kg oloupané dýně
  • 2 lžičky chilli vloček
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • 70 g kapusty bez stonků

Tahini dresink

  • 40 g tahini
  • 3 lžičky javorového sirupu
  • 2 lžičky limetkové šťávy
  • ½ stroužku česneku jemně nastrouhaného
  • 1 lžička soli
  • Křupavá dýňová semínka, ořechy nebo křupavé kousky podle výběru, k podávání (nepovinné)

INSTRUKCE

  1. Dýni oloupejte a nakrájejte na kousky. Dýni vložte do dvouvrstvého koše (nebo na horní část trojnožky, pokud nepoužíváte Duo nebo Pro Crisp) a do dna hrnce přidejte 1 šálek vody.
  2. Zajistěte víko tlakového hrnce a vyberte možnost Tlakové vaření. Nastavte čas na 3 minuty a stiskněte tlačítko Start.
  3. Zatímco se dýně vaří, připravte tahini dresink. V misce smíchejte tahini, javorový sirup, limetkovou šťávu, česnek a sůl. Přimíchejte 2 lžíce vody, dokud se dresink nespojí a nevytvoří krémovou řídkou zálivku. Přidejte až o 1 lžíci vody více, abyste dosáhli krémové konzistence (jako dvojitá smetana), protože množství potřebné vody se může u různých značek tahini lišit. Dresink dejte stranou.
  4. Po ukončení programu vaření dýně rychle uvolněte tlak, vyjměte dýni z hrnce Instant Pot a vložte ji do mísy.
  5. Do mísy přidejte chilli vločky, olej, javorový sirup, limetkovou šťávu a dýni směsí promíchejte, dokud se rovnoměrně nepotáhne.

Křupavá dýně:

  1. Pro Crisp/ Duo Crisp: Vložte dýni do koše fritézy. Zajistěte víko fritézy a vyberte možnost Air Fry (Fritování vzduchem), nastavte teplotu na 204 °C a časovač na 15 minut. Na posledních 5 minut bude možná nutné přesunout dýni uprostřed koše nahoru, aby se vše rovnoměrně opeklo. Není třeba čekat na dokončení cyklu předehřívání.
  2. Okamžitý vír: Po upečení dýně v hrnci Instant Pot ji osmahněte ve fritéze Vortex Air Fryer! Vyberte možnost Air Fry (Fritování na vzduchu), nastavte teplotu na 199 °C a časovač na 10 minut. Pokud máte rádi dýni křupavější, přidejte k době přípravy další 2-3 minuty. Není třeba čekat na dokončení cyklu předehřívání.
  3. Trouba: Po upečení dýně v hrnci Instant Pot ji můžete také následně osmažit v troubě. Předehřejte troubu na 200 °C a poté dýni položte na vyložený plech. Pečte 15-20 minut nebo dozlatova.
  4. Podáváme:
    • Zatímco dýně křupe, kapustu dobře propláchněte ve velkém množství vody, abyste odstranili případnou drť. Do kapusty přidejte 25 ml limetkové šťávy, špetku soli a trochu oleje.
    • Masírujte 5 minut, aby se syrová kapusta rozpadla a změkla – to je nezbytné pro chutnou kapustu. Podle chuti ji případně dosolte.
    • Kapustu naskládejte na talíř a podávejte. Navrch dejte lepkavou pečenou dýni a vydatně pokapejte tahini dresinkem. Nakonec posypte praženými dýňovými semínky.

Inspirujte se dalšími recepty

Snadné bagely

Snadné bagely

VYBAVENÍ Vzduchová fritéza Vortex INGREDIENCE 125 g hladké mouky 2 lžičky prášku do pečiva 1 lžička soli 350 g obyčejného řeckého jogurtu 1 rozšlehané vejce 1 lžíce vody POKYNY Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Přidejte jogurt a míchejte, dokud...

Křehké sušenky

Křehké sušenky

VYBAVENÍ Vzduchová fritéza Vortex INGREDIENCE 85 g másla 50 g cukru 120 g hladké mouky Moučkový cukr POKYNY Máslo a cukr utřete do světlé a nadýchané pěny, přidejte mouku a promíchejte. Snažte se nemíchat příliš - těsto se bude drobit. Těsto rozválejte do tvaru...

Sýrové tousty

Sýrové tousty

VYBAVENÍ Vzduchová fritéza Vortex INGREDIENCE 4 plátky kvalitního bílého chleba 3 lžíce změklého másla 2 plátky sýra čedar 2 plátky sýra edam 2 plátky sýra provolone POKYNY Dva krajíce chleba bohatě namažte máslem a položte je máslem dolů do fritézy. Na namazaný chléb...