VYBAVENÍ
- Multifunkční tlakový hrnec Instant Pot
INGREDIENCE
- 60 g zrnkové kávy
- 500 ml dvojité smetany
- 150 g cukru
- 8 žloutků
- 45 ml kávového likéru
- 125 ml smetany pro podávání
INSTRUKCE
- Kávu velmi nahrubo rozemelte pomocí tloučku a hmoždíře nebo kuchyňského robotu. (Espresso nebo předem namletá káva se běžným sítkem neprosytí, takže zrnková káva je zde nutností!)
- Na displeji Instant Pot zvolte možnost Sauté a nastavte čas na 3 minuty.
- Přidejte dvojitou smetanu, cukr a kávu a restujte, dokud se nezahřeje. (Nenechte ji vařit.)
- Vejce rozšlehejte a poté do žloutků opatrně vlijte kávovou smetanu za stálého šlehání, aby se vejce nesrazila.
- Přidejte kávový likér, pak celou směs nalijte do velké misky a nechte ji minimálně 45 minut louhovat.
- Po 45 minutách přelijte kávovou smetanu přes síto (pro extra hladký povrch můžete síto vyložit mušelínem) a kávovou sedlinu vyhoďte.
- Kávový krém rozdělte do 6 tepelně odolných sklenic (my jsme použili 120ml) a naplňte je přibližně do 80 %. Uzavřete sklenice víčky natolik, abyste zastavili vlhkost, ale ne příliš těsně, protože během vaření se musí uvolnit vzduch.
- Vyčistěte vnitřní nádobu od přebytečné smetany a poté do ní vložte trojnožku. Hrnec naplňte do 1/5 výšky teplou vodou.
- Vyberte možnost Sous Vide, nastavte teplotu na 83 °C a časovač na 1 hodinu. Jakmile má voda správnou teplotu, spusťte sklenice dolů a ujistěte se, že je čára vody těsně pod víčky sklenic. Krémy vařte v režimu Sous Vide, dokud neztuhnou. Kolem 30. minuty začněte pudinky kontrolovat. Zda jsou hotové, poznáte tak, že na ně poklepete a měly by se mírně zakymácet.
- Po uvaření je dejte na 2-3 hodiny ztuhnout a vychladit do lednice.
- Když je krém připraven k podávání, vyšlehejte 125 ml smetany do měkkých špiček a po lžících ji naneste na pudinky.