Espresso Martini

VYBAVENÍ

  • Multifunkční tlakový hrnec Instant Pot

INGREDIENCE

  • 60 g zrnkové kávy
  • 500 ml dvojité smetany
  • 150 g cukru
  • 8 žloutků
  • 45 ml kávového likéru
  • 125 ml smetany pro podávání

INSTRUKCE

  1. Kávu velmi nahrubo rozemelte pomocí tloučku a hmoždíře nebo kuchyňského robotu. (Espresso nebo předem namletá káva se běžným sítkem neprosytí, takže zrnková káva je zde nutností!)
  2. Na displeji Instant Pot zvolte možnost Sauté a nastavte čas na 3 minuty.
  3. Přidejte dvojitou smetanu, cukr a kávu a restujte, dokud se nezahřeje. (Nenechte ji vařit.)
  4. Vejce rozšlehejte a poté do žloutků opatrně vlijte kávovou smetanu za stálého šlehání, aby se vejce nesrazila.
  5. Přidejte kávový likér, pak celou směs nalijte do velké misky a nechte ji minimálně 45 minut louhovat.
  6. Po 45 minutách přelijte kávovou smetanu přes síto (pro extra hladký povrch můžete síto vyložit mušelínem) a kávovou sedlinu vyhoďte.
  7. Kávový krém rozdělte do 6 tepelně odolných sklenic (my jsme použili 120ml) a naplňte je přibližně do 80 %. Uzavřete sklenice víčky natolik, abyste zastavili vlhkost, ale ne příliš těsně, protože během vaření se musí uvolnit vzduch.
  8. Vyčistěte vnitřní nádobu od přebytečné smetany a poté do ní vložte trojnožku. Hrnec naplňte do 1/5 výšky teplou vodou.
  9. Vyberte možnost Sous Vide, nastavte teplotu na 83 °C a časovač na 1 hodinu. Jakmile má voda správnou teplotu, spusťte sklenice dolů a ujistěte se, že je čára vody těsně pod víčky sklenic. Krémy vařte v režimu Sous Vide, dokud neztuhnou. Kolem 30. minuty začněte pudinky kontrolovat. Zda jsou hotové, poznáte tak, že na ně poklepete a měly by se mírně zakymácet.
  10. Po uvaření je dejte na 2-3 hodiny ztuhnout a vychladit do lednice.
  11. Když je krém připraven k podávání, vyšlehejte 125 ml smetany do měkkých špiček a po lžících ji naneste na pudinky.

Inspirujte se dalšími recepty

Snadné bagely

Snadné bagely

VYBAVENÍ Vzduchová fritéza Vortex INGREDIENCE 125 g hladké mouky 2 lžičky prášku do pečiva 1 lžička soli 350 g obyčejného řeckého jogurtu 1 rozšlehané vejce 1 lžíce vody POKYNY Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Přidejte jogurt a míchejte, dokud...

Křehké sušenky

Křehké sušenky

VYBAVENÍ Vzduchová fritéza Vortex INGREDIENCE 85 g másla 50 g cukru 120 g hladké mouky Moučkový cukr POKYNY Máslo a cukr utřete do světlé a nadýchané pěny, přidejte mouku a promíchejte. Snažte se nemíchat příliš - těsto se bude drobit. Těsto rozválejte do tvaru...

Sýrové tousty

Sýrové tousty

VYBAVENÍ Vzduchová fritéza Vortex INGREDIENCE 4 plátky kvalitního bílého chleba 3 lžíce změklého másla 2 plátky sýra čedar 2 plátky sýra edam 2 plátky sýra provolone POKYNY Dva krajíce chleba bohatě namažte máslem a položte je máslem dolů do fritézy. Na namazaný chléb...