Kuře s rýží

VYBAVENÍ

  • Multifunkční tlakový hrnec Instant Pot

INGREDIENCE

Omáčka z jarní cibulky

  • 2 lžíce čerstvého strouhaného zázvoru
  • 1 malý stroužek česneku
  • 6 jarních cibulek nakrájených na tenké plátky, zelené vršky si nechte do kuřecího vývaru
  • 1/3 šálku řepkového oleje

Pro kuře

  • 1 kuře
  • 5 cm zázvoru nakrájeného na tenké plátky
  • Vršek jarní cibulky z omáčky

Chilli omáčka

  • 3 polévkové lžíce chilli omáčky Lao man ga nebo chilli koření podle výběru
  • 1 limetka
  • 3 lžíce kuřecího vývaru

Pro rýži

  • ¼ šálku kuřecí kůže a odřezků tuku z celého kuřete, nebo použijte nadrobno nakrájená kuřecí stehna s kůží.
  • 2 stroužky česneku nasekané nadrobno
  • 1 ¼ šálku jasmínové rýže
  • 1 ¼ šálku kuřecího vývaru

INSTRUKCE

  1. Pro přípravu omáčky z jarní cibulky zvolte možnost Saute a zvyšte teplotu na nejvyšší stupeň. Do tloučku a hmoždíře dejte špetku soli, přidejte česnek a zázvor a tloučkem rozetřete. Do směsi přidejte jarní cibulku a ujistěte se, že je vaše mísa žáruvzdorná. Přidejte do hrnce Instant Pot olej a zahřívejte, dokud se nezačne třpytit, ale nekouřit. Zalijte směs jarní cibulky rozehřátým olejem, nechte ji zasyčet, poté promíchejte a odstavte.
  2. Vyčistěte Instant Pot. Umístěte kuře na trojnožku a zcela ho zalijte vodou, přičemž dbejte na to, abyste nepřekročili hranici maximálního objemu. Do vody přidejte na plátky nakrájený zázvor a vrcholky jarní cibulky. Zvolte možnost vaření pod tlakem, nastavte čas na 0 minut a poté proveďte přirozené uvolnění tlaku (NPR):
    • 1,3 kg kuřete – 19 min NPR
    • 1,4 kg kuřete – 20 min NPR
    • 1,6 kg kuřete – 22 min NPR
  3. Vyjměte kuře z vývaru a ponořte ho na 1 minutu do ledové vodní lázně, aby se kuře nepřipálilo.
  4. Kuřecí vývar vyjměte z hrnce a dejte stranou.
  5. Pro přípravu chilli omáčky přidejte do misky 3 lžíce chilli crisp, 3 lžíce kuřecího vývaru a šťávu z přibližně 1 limetky, přidejte podle chuti. Odstavte.
  6. Rýži připravíme tak, že z kuřete odřízneme křidélka a přebytečnou kůži. Přidejte odřezky kuřete do čistého instantního hrnce a smažte, dokud nebudou křupavé a nezbude vám asi 1 ½ PL kuřecího tuku. Zatímco se kuře škvaří, propláchněte rýži pod tekoucí vodou, dokud voda nepoteče čistá. Odstraňte kousky kuřete a přidejte česnek. Česnek osmažte do světle zlatavé barvy. Přidejte rýži a energicky míchejte, abyste ze dna pánve seškrábli všechny kousky kuřete. Nakonec přidejte 1 ¼ šálku kuřecího vývaru. Zajistěte víko tlakového hrnce. Zvolte možnost Tlakové vaření, poté nastavte vysoký tlak a čas na 3 minuty. Po uvaření nechte 5 minut působit NPR.
  7. Kuře vykostěte (kosti si nechte na naši výbornou kuřecí polévku) a prohřejte. Podávejte spolu s rýží a duem omáček.

Inspirujte se dalšími recepty

Snadné bagely

Snadné bagely

VYBAVENÍ Vzduchová fritéza Vortex INGREDIENCE 125 g hladké mouky 2 lžičky prášku do pečiva 1 lžička soli 350 g obyčejného řeckého jogurtu 1 rozšlehané vejce 1 lžíce vody POKYNY Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Přidejte jogurt a míchejte, dokud...

Křehké sušenky

Křehké sušenky

VYBAVENÍ Vzduchová fritéza Vortex INGREDIENCE 85 g másla 50 g cukru 120 g hladké mouky Moučkový cukr POKYNY Máslo a cukr utřete do světlé a nadýchané pěny, přidejte mouku a promíchejte. Snažte se nemíchat příliš - těsto se bude drobit. Těsto rozválejte do tvaru...

Sýrové tousty

Sýrové tousty

VYBAVENÍ Vzduchová fritéza Vortex INGREDIENCE 4 plátky kvalitního bílého chleba 3 lžíce změklého másla 2 plátky sýra čedar 2 plátky sýra edam 2 plátky sýra provolone POKYNY Dva krajíce chleba bohatě namažte máslem a položte je máslem dolů do fritézy. Na namazaný chléb...