VYBAVENÍ
- Multifunkční tlakový hrnec Instant Pot
INGREDIENCE
Omáčka z jarní cibulky
- 2 lžíce čerstvého strouhaného zázvoru
- 1 malý stroužek česneku
- 6 jarních cibulek nakrájených na tenké plátky, zelené vršky si nechte do kuřecího vývaru
- 1/3 šálku řepkového oleje
Pro kuře
- 1 kuře
- 5 cm zázvoru nakrájeného na tenké plátky
- Vršek jarní cibulky z omáčky
Chilli omáčka
- 3 polévkové lžíce chilli omáčky Lao man ga nebo chilli koření podle výběru
- 1 limetka
- 3 lžíce kuřecího vývaru
Pro rýži
- ¼ šálku kuřecí kůže a odřezků tuku z celého kuřete, nebo použijte nadrobno nakrájená kuřecí stehna s kůží.
- 2 stroužky česneku nasekané nadrobno
- 1 ¼ šálku jasmínové rýže
- 1 ¼ šálku kuřecího vývaru
INSTRUKCE
- Pro přípravu omáčky z jarní cibulky zvolte možnost Saute a zvyšte teplotu na nejvyšší stupeň. Do tloučku a hmoždíře dejte špetku soli, přidejte česnek a zázvor a tloučkem rozetřete. Do směsi přidejte jarní cibulku a ujistěte se, že je vaše mísa žáruvzdorná. Přidejte do hrnce Instant Pot olej a zahřívejte, dokud se nezačne třpytit, ale nekouřit. Zalijte směs jarní cibulky rozehřátým olejem, nechte ji zasyčet, poté promíchejte a odstavte.
- Vyčistěte Instant Pot. Umístěte kuře na trojnožku a zcela ho zalijte vodou, přičemž dbejte na to, abyste nepřekročili hranici maximálního objemu. Do vody přidejte na plátky nakrájený zázvor a vrcholky jarní cibulky. Zvolte možnost vaření pod tlakem, nastavte čas na 0 minut a poté proveďte přirozené uvolnění tlaku (NPR):
- 1,3 kg kuřete – 19 min NPR
- 1,4 kg kuřete – 20 min NPR
- 1,6 kg kuřete – 22 min NPR
- Vyjměte kuře z vývaru a ponořte ho na 1 minutu do ledové vodní lázně, aby se kuře nepřipálilo.
- Kuřecí vývar vyjměte z hrnce a dejte stranou.
- Pro přípravu chilli omáčky přidejte do misky 3 lžíce chilli crisp, 3 lžíce kuřecího vývaru a šťávu z přibližně 1 limetky, přidejte podle chuti. Odstavte.
- Rýži připravíme tak, že z kuřete odřízneme křidélka a přebytečnou kůži. Přidejte odřezky kuřete do čistého instantního hrnce a smažte, dokud nebudou křupavé a nezbude vám asi 1 ½ PL kuřecího tuku. Zatímco se kuře škvaří, propláchněte rýži pod tekoucí vodou, dokud voda nepoteče čistá. Odstraňte kousky kuřete a přidejte česnek. Česnek osmažte do světle zlatavé barvy. Přidejte rýži a energicky míchejte, abyste ze dna pánve seškrábli všechny kousky kuřete. Nakonec přidejte 1 ¼ šálku kuřecího vývaru. Zajistěte víko tlakového hrnce. Zvolte možnost Tlakové vaření, poté nastavte vysoký tlak a čas na 3 minuty. Po uvaření nechte 5 minut působit NPR.
- Kuře vykostěte (kosti si nechte na naši výbornou kuřecí polévku) a prohřejte. Podávejte spolu s rýží a duem omáček.