VYBAVENÍ
- Tlakový hrnec Instant Pot, Vzduchová fritéza Vortex
INGREDIENCE
- 1 kg pastináku
- 40 g másla
- 25 g medu
- 1 lžička čerstvého nasekaného tymiánu
- 120 ml dvojité smetany
- 3 lžíce panko
- 1 lžička oleje
- tymián na ozdobu
- Veganské úpravy: Vyměňte med za javorový sirup a smetanu za veganskou alternativu, například kokosový nebo ovesný krém.
POKYNY
- Pastinák oloupejte a nakrájejte na stejnoměrné kousky o velikosti asi 5 cm.
- Do vnitřního hrnce vložte trojnožku, přidejte 250 ml vody a pastinák položte na trojnožku. Zajistěte poklici, vyberte možnost Tlakové vaření a nastavte časovač na 3 minuty.
- Mezitím otrhejte čerstvý tymián od dřevnatých stonků a nasekejte ho nadrobno, pak smíchejte panko s olejem a obojí dejte stranou.
- Po skončení programu vaření nechte tlak 5 minut přirozeně povolovat, poté rychle uvolněte zbývající tlak a sejměte poklici. Zkontrolujte pastinák – měl by být měkký a snadno se rozmačkávat. Pokud nejsou, vařte je pod vysokým tlakem ještě 1 minutu.
- Vyjměte pastinák z hrnce, lehce ho rozmačkejte v míse a vyčistěte vnitřní hrnec.
- Na displeji Instant Pot vyberte možnost Sauté a nastavte čas na 4 minuty. Poté přidejte máslo a smažte dozlatova. Přidejte med a tymián a vše promíchejte.
- Medovou směs a smetanu nalijte do pastináku a rozmačkejte, dokud nebude pěkně hladký. Lžící přendejte pastinák do nádoby, která se vejde do fritézy Instant Vortex Air. Případně můžete pastinákovou směs vložit do trouby.
- Pomocí lžíce přidejte do pastinákové kaše malé vroubky. (Pastinák si můžete do této fáze připravit předem, pak ho přikrýt a dát do lednice až do Štědrého dne. Vydrží 2-3 dny.)
- Jakmile je pastinák připraven k vaření, zvolte na Vortexu možnost Reheat a nastavte čas na 10 minut, aby se pastinák prohřál, a poté ho posypte směsí strouhanky.
- Na přístroji Vortex zvolte možnost Pečení, nastavte čas na 3 minuty a teplotu na 190 °C a pastinák opečte, dokud strouhanka nezezlátne a nezkřehne. Čas se zde bude lišit v závislosti na tom, jak blízko je vaše mísa k topnému tělesu Vortex, takže pastinák sledujte. (Pokud používáte troubu, nastavte teplotu 200 °C a pečte, dokud nebude strouhanka zlatohnědá.)
- Jakmile pastinák zezlátne, vyjměte ho a posypte tymiánem.