Medový a tymiánový pastinák Gratin

VYBAVENÍ

  • Tlakový hrnec Instant Pot, Vzduchová fritéza Vortex

INGREDIENCE

  • 1 kg pastináku
  • 40 g másla
  • 25 g medu
  • 1 lžička čerstvého nasekaného tymiánu
  • 120 ml dvojité smetany
  • 3 lžíce panko
  • 1 lžička oleje
  • tymián na ozdobu
  • Veganské úpravy: Vyměňte med za javorový sirup a smetanu za veganskou alternativu, například kokosový nebo ovesný krém.

POKYNY

  1. Pastinák oloupejte a nakrájejte na stejnoměrné kousky o velikosti asi 5 cm.
  2. Do vnitřního hrnce vložte trojnožku, přidejte 250 ml vody a pastinák položte na trojnožku. Zajistěte poklici, vyberte možnost Tlakové vaření a nastavte časovač na 3 minuty.
  3. Mezitím otrhejte čerstvý tymián od dřevnatých stonků a nasekejte ho nadrobno, pak smíchejte panko s olejem a obojí dejte stranou.
  4. Po skončení programu vaření nechte tlak 5 minut přirozeně povolovat, poté rychle uvolněte zbývající tlak a sejměte poklici. Zkontrolujte pastinák – měl by být měkký a snadno se rozmačkávat. Pokud nejsou, vařte je pod vysokým tlakem ještě 1 minutu.
  5. Vyjměte pastinák z hrnce, lehce ho rozmačkejte v míse a vyčistěte vnitřní hrnec.
  6. Na displeji Instant Pot vyberte možnost Sauté a nastavte čas na 4 minuty. Poté přidejte máslo a smažte dozlatova. Přidejte med a tymián a vše promíchejte.
  7. Medovou směs a smetanu nalijte do pastináku a rozmačkejte, dokud nebude pěkně hladký. Lžící přendejte pastinák do nádoby, která se vejde do fritézy Instant Vortex Air. Případně můžete pastinákovou směs vložit do trouby.
  8. Pomocí lžíce přidejte do pastinákové kaše malé vroubky. (Pastinák si můžete do této fáze připravit předem, pak ho přikrýt a dát do lednice až do Štědrého dne. Vydrží 2-3 dny.)
  9. Jakmile je pastinák připraven k vaření, zvolte na Vortexu možnost Reheat a nastavte čas na 10 minut, aby se pastinák prohřál, a poté ho posypte směsí strouhanky.
  10. Na přístroji Vortex zvolte možnost Pečení, nastavte čas na 3 minuty a teplotu na 190 °C a pastinák opečte, dokud strouhanka nezezlátne a nezkřehne. Čas se zde bude lišit v závislosti na tom, jak blízko je vaše mísa k topnému tělesu Vortex, takže pastinák sledujte. (Pokud používáte troubu, nastavte teplotu 200 °C a pečte, dokud nebude strouhanka zlatohnědá.)
  11. Jakmile pastinák zezlátne, vyjměte ho a posypte tymiánem.

Inspirujte se dalšími recepty

Snadné bagely

Snadné bagely

VYBAVENÍ Vzduchová fritéza Vortex INGREDIENCE 125 g hladké mouky 2 lžičky prášku do pečiva 1 lžička soli 350 g obyčejného řeckého jogurtu 1 rozšlehané vejce 1 lžíce vody POKYNY Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Přidejte jogurt a míchejte, dokud...

Křehké sušenky

Křehké sušenky

VYBAVENÍ Vzduchová fritéza Vortex INGREDIENCE 85 g másla 50 g cukru 120 g hladké mouky Moučkový cukr POKYNY Máslo a cukr utřete do světlé a nadýchané pěny, přidejte mouku a promíchejte. Snažte se nemíchat příliš - těsto se bude drobit. Těsto rozválejte do tvaru...

Sýrové tousty

Sýrové tousty

VYBAVENÍ Vzduchová fritéza Vortex INGREDIENCE 4 plátky kvalitního bílého chleba 3 lžíce změklého másla 2 plátky sýra čedar 2 plátky sýra edam 2 plátky sýra provolone POKYNY Dva krajíce chleba bohatě namažte máslem a položte je máslem dolů do fritézy. Na namazaný chléb...