Veganská dušená cizrna Harissa

VYBAVENÍ

  • Multifunkční tlakový hrnec Instant Pot

INGREDIENCE

  • 1 cibule
  • 3 lžíce oleje
  • 400 g plechovky cizrny
  • 1 okurka
  • 2 stroužky česneku oloupané a nastrouhané
  • 2 lžíce harissy
  • 1 středně velká sladká brambora oloupaná a nakrájená na malé kousky
  • 500 ml vody
  • 40 g sušených meruněk
  • 15 g máty
  • 125 ml kokosového jogurtu
  • 4 kousky celozrnného pita chlebu

INSTRUKCE

  1. Vyberte možnost Sauté a nastavte čas na 12 minut. Když se na displeji zobrazí nápis Hot, přidejte 1 lžíci oleje, cibuli a smažte 3 minuty, dokud nezměkne.
  2. Cizrnu slijte a propláchněte, poté ji přidejte do vnitřního hrnce spolu s cibulí a zbývajícími 2 lžícemi oleje. Pokračujte v restování 8 minut za občasného míchání, dokud cibule nezezlátne a cizrna nebude sytě zlatá a křupavá. Pokud by se cizrna začala lepit, přidejte trochu vody a kapku oleje, aby se uvolnila.
  3. Zatímco se cizrna vaří, rozkrojte okurku podélně napůl a vyškrábněte z ní lžičkou semínka. Okurku opět rozkrojte napůl a nakrájejte na kousky o velikosti sousta. Hojně je posypte solí a nechte je v míse stranou.
  4. Jakmile je cizrna křupavá, přidejte utřený česnek a ještě minutu restujte, poté stiskněte tlačítko Zrušit. Polovinu cizrny spolu s několika cibulemi vyjměte a dejte stranou, poté do vnitřního hrnce přidejte pastu harissa, sladké brambory a vodu, jemně promíchejte a dno vnitřního hrnce odmastěte. Rozsypte meruňky (ale nemíchejte je), vyberte možnost Tlakové vaření, nastavte čas na 8 minut a stiskněte tlačítko Start.
  5. Zatímco se dušené maso vaří, otrhejte mátu od stonků, pak lehce opláchněte okurku a vhoďte mátu a okurku dohromady.
  6. Po dokončení programu vaření proveďte rychlé uvolnění tlaku a dušené maso podle chuti osolte.
  7. Při podávání rozdělte do 4 misek, přelijte kokosovým jogurtem a ozdobte cibulkou a křupavou cizrnou. Podávejte s opečeným pita chlebem a okurkovým salátem.

Inspirujte se dalšími recepty

Snadné bagely

Snadné bagely

VYBAVENÍ Vzduchová fritéza Vortex INGREDIENCE 125 g hladké mouky 2 lžičky prášku do pečiva 1 lžička soli 350 g obyčejného řeckého jogurtu 1 rozšlehané vejce 1 lžíce vody POKYNY Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Přidejte jogurt a míchejte, dokud...

Křehké sušenky

Křehké sušenky

VYBAVENÍ Vzduchová fritéza Vortex INGREDIENCE 85 g másla 50 g cukru 120 g hladké mouky Moučkový cukr POKYNY Máslo a cukr utřete do světlé a nadýchané pěny, přidejte mouku a promíchejte. Snažte se nemíchat příliš - těsto se bude drobit. Těsto rozválejte do tvaru...

Sýrové tousty

Sýrové tousty

VYBAVENÍ Vzduchová fritéza Vortex INGREDIENCE 4 plátky kvalitního bílého chleba 3 lžíce změklého másla 2 plátky sýra čedar 2 plátky sýra edam 2 plátky sýra provolone POKYNY Dva krajíce chleba bohatě namažte máslem a položte je máslem dolů do fritézy. Na namazaný chléb...