VYBAVENÍ
- Fritéza Vortex Plus s dvěma zásuvkami
- Vzduchová fritéza Vortex
INGREDIENCE
- 900 g cibule nakrájené na tenké plátky
- 1 malá hlavička česneku
- 2 velké mrkve nakrájené na kostičky
- 1 celerová tyčinka nakrájená na kostičky
- 300 g hlívy ústřičné
- 1 plechovka čočky nebo 65 g sušené
- 2 bobkové listy
- 1 polévková lžíce rajčatového protlaku
- 300 ml vína masala
- 1 PL nasbíraného tymiánu
- 400 ml zeleninového vývaru
- 2 lžíce kukuřičné mouky
- 3 lžíce vody
- 2-3 velké brambory oloupané a nakrájené na 1 mm silné plátky
- Veganské máslo na potření
- Olej sůl a pepř podle potřeby
INSTRUKCE
- Na displeji Instant Pot zvolte možnost Sauté a nastavte čas na 15 minut. Do hrnce přidejte trochu oleje, pak přidejte cibuli a vařte ji, dokud nebude lepkavá a zavařená.
- Zatímco se cibule vaří, odřízněte horní čtvrtinu česnekové cibule, abyste odhalili stroužky. Česnek pokapejte olejem a pak ho zabalte do alobalu.
- Na přístroji Instant Vortex zvolte možnost Air Fry, nastavte teplotu na 200 °C a čas na 15 minut a vložte česnek dovnitř. Jakmile je česnek měkký a upečený, vyjměte jej z přístroje Instant Vortex a odložte stranou, dokud nebude potřeba.
- Když je cibule uvařená, vyjměte ji z hrnce a vytřete vnitřní nádobu.
- V Instant Pot znovu zvolte možnost Sauté a nastavte čas na 20 minut. Přidejte trochu oleje, mrkev a celer a restujte, dokud nezačnou měknout.
- Zatímco se mrkev a celer vaří, vyklopte houby na trochu oleje a poté je vložte do Vortexu. Vyberte možnost Air Fry, nastavte teplotu na 203 °C a čas na 8 minut. Od 4. minuty houby zkontrolujte a jakmile jsou křupavé, vyjměte je.
- Když jsou houby křupavé, přidejte je k zelenině ve vnitřním hrnci spolu s karamelizovanou cibulí. Přidejte čočku, bobkové listy, rajčatový protlak a vymačkejte opečený česnek ze slupky. Slupku od česneku vyhoďte a zeleninové ragú za pravidelného míchání několik minut povařte.
- Přidejte víno a vařte dalších 3-5 minut, dokud se nezredukuje a nevyvaří se alkohol.
- Do vnitřního hrnce nalijte zeleninový vývar a zeleninu promíchejte.
- V malé misce smíchejte kukuřičnou mouku a vodu, pak kukuřičnou kaši přidejte k zelenině a pokračujte v dušení, dokud nezhoustne.
- Houbové čočkové ragú podle chuti osolte a opepřete, poté vyjměte a vyhoďte bobkové listy.
- Lžící přelijte ragú do koláčové misky dostatečně velké, aby se vešla do dna přístroje Instant Vortex, a na ragú navrstvěte na tenké plátky nakrájené brambory. Plátky brambor potřete rozpuštěným veganským máslem. Brambory posypte špetkou soli.
- Zvolte možnost Air Fry, nastavte teplotu na 190 C a čas na 25 minut. Po výzvě vložte horký hrnec dovnitř.
- Po výzvě k otočení pokrmu zkontrolujte křupavost horkého hrnce. Pokračujte ve vaření a kontrolujte každých několik minut, dokud brambory nebudou zlatavé, křupavé a propečené.
- Ihned podávejte spolu s oblíbenými přílohami.