Nejlepší steak ze svíčkové a hranolky

VYBAVENÍ

  • Fritéza Vortex Plus s dvěma zásuvkami

INGREDIENCE

  • 3 velké brambory
  • Rostlinný olej, sůl a pepř podle potřeby
  • 400 g steaku z filé při pokojové teplotě
  • 120 g sáčku rukoly
  • Citron nebo balsamico – volitelně – na listy rukoly

Blender Béarnaise

  • 3 žloutky
  • Špetka pálivé omáčky
  • 1 lžička octa
  • 115 g másla
  • 2 g estragonu
  • Sůl pepř, olej na vaření podle potřeby

INSTRUKCE

  1. Brambory omyjte a nakrájejte na špalíčky o tloušťce něco málo přes 1 cm. Není třeba je loupat. Vložte je do velké mísy, zalijte studenou vodou a nechte 1 hodinu odležet.
  2. Jakmile jsou brambory připravené k vaření, slijte je a osušte papírovou utěrkou. Obalte je v troše rostlinného oleje, osolte a opepřete a poté je vložte do zásuvky 1 přístroje Instant Vortex.
  3. Steak ze svíčkové pokapejte trochou oleje, poté jej vydatně osolte a opepřete a vložte do zásuvky 2.
  4. Zvolte zásuvku 1 a vyberte možnost Air Fry. Nastavte teplotu na 190 °C a časovač na 25 minut. Vyberte zásuvku 2 a zvolte možnost Gril. Nastavte teplotu na 205 °C a časovač nastavte na 10 minut (rare-medium rare). Stisknutím tlačítka SyncFinish zajistíte, že obě zásuvky skončí ve stejnou dobu.
  5. Po skončení cyklu pečení steak vyjměte a přikryjte jej fólií a poté utěrkou, aby 10 minut odpočíval, zatímco budete připravovat omáčku a dodělávat hranolky.
  6. V zásuvce 1 opět zvolte možnost Air Fry, nastavte teplotu na 205 °C a čas na 10 minut a nechte hranolky dalších 10 minut vařit.
  7. Mezitím připravte béarnaise tak, že do džbánu přidáte žloutky, pálivou omáčku, ocet a sůl a tyčovým mixérem rozmixujete dohladka. Žloutky pomalu přelijte horkým máslem a dobře promíchejte. Pokračujte v napařování másla, dokud omáčka neemulguje a nezhoustne, pak vmíchejte nasekaný estragon. Podle chuti dochuťte.
  8. Když jsou hranolky hotové, nakrájejte odpočinutý steak na medailonky a dejte na talíř vedle hranolků, rukoly a navrch pokapejte béarnaise.

Inspirujte se dalšími recepty

Snadné bagely

Snadné bagely

VYBAVENÍ Vzduchová fritéza Vortex INGREDIENCE 125 g hladké mouky 2 lžičky prášku do pečiva 1 lžička soli 350 g obyčejného řeckého jogurtu 1 rozšlehané vejce 1 lžíce vody POKYNY Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Přidejte jogurt a míchejte, dokud...

Křehké sušenky

Křehké sušenky

VYBAVENÍ Vzduchová fritéza Vortex INGREDIENCE 85 g másla 50 g cukru 120 g hladké mouky Moučkový cukr POKYNY Máslo a cukr utřete do světlé a nadýchané pěny, přidejte mouku a promíchejte. Snažte se nemíchat příliš - těsto se bude drobit. Těsto rozválejte do tvaru...

Sýrové tousty

Sýrové tousty

VYBAVENÍ Vzduchová fritéza Vortex INGREDIENCE 4 plátky kvalitního bílého chleba 3 lžíce změklého másla 2 plátky sýra čedar 2 plátky sýra edam 2 plátky sýra provolone POKYNY Dva krajíce chleba bohatě namažte máslem a položte je máslem dolů do fritézy. Na namazaný chléb...