VYBAVENÍ
- Fritéza Vortex Plus s dvěma zásuvkami
INGREDIENCE
- 3 velké brambory
- Rostlinný olej, sůl a pepř podle potřeby
- 400 g steaku z filé při pokojové teplotě
- 120 g sáčku rukoly
- Citron nebo balsamico – volitelně – na listy rukoly
Blender Béarnaise
- 3 žloutky
- Špetka pálivé omáčky
- 1 lžička octa
- 115 g másla
- 2 g estragonu
- Sůl pepř, olej na vaření podle potřeby
INSTRUKCE
- Brambory omyjte a nakrájejte na špalíčky o tloušťce něco málo přes 1 cm. Není třeba je loupat. Vložte je do velké mísy, zalijte studenou vodou a nechte 1 hodinu odležet.
- Jakmile jsou brambory připravené k vaření, slijte je a osušte papírovou utěrkou. Obalte je v troše rostlinného oleje, osolte a opepřete a poté je vložte do zásuvky 1 přístroje Instant Vortex.
- Steak ze svíčkové pokapejte trochou oleje, poté jej vydatně osolte a opepřete a vložte do zásuvky 2.
- Zvolte zásuvku 1 a vyberte možnost Air Fry. Nastavte teplotu na 190 °C a časovač na 25 minut. Vyberte zásuvku 2 a zvolte možnost Gril. Nastavte teplotu na 205 °C a časovač nastavte na 10 minut (rare-medium rare). Stisknutím tlačítka SyncFinish zajistíte, že obě zásuvky skončí ve stejnou dobu.
- Po skončení cyklu pečení steak vyjměte a přikryjte jej fólií a poté utěrkou, aby 10 minut odpočíval, zatímco budete připravovat omáčku a dodělávat hranolky.
- V zásuvce 1 opět zvolte možnost Air Fry, nastavte teplotu na 205 °C a čas na 10 minut a nechte hranolky dalších 10 minut vařit.
- Mezitím připravte béarnaise tak, že do džbánu přidáte žloutky, pálivou omáčku, ocet a sůl a tyčovým mixérem rozmixujete dohladka. Žloutky pomalu přelijte horkým máslem a dobře promíchejte. Pokračujte v napařování másla, dokud omáčka neemulguje a nezhoustne, pak vmíchejte nasekaný estragon. Podle chuti dochuťte.
- Když jsou hranolky hotové, nakrájejte odpočinutý steak na medailonky a dejte na talíř vedle hranolků, rukoly a navrch pokapejte béarnaise.