Tabulky doby vaření
Dobu vaření mohou ovlivnit i další faktory. Například různé kusy masa (přesněji řečeno různé velikosti daného kusu) budou pravděpodobně vyžadovat různou dobu vaření, abyste při jejich vaření dosáhli potřebné křehkosti nebo požadované struktury.
Pokud budete připravovat mražené potraviny, není nutné je před vařením samotným rozmrazovat v mikrovlnné troubě. Mražené potraviny však mohou prodloužit dobu předehřívání a mohou ovlivnit i dobu vaření, v závislosti na jejich velikosti nebo množství. Chcete-li mít jídlo připravené v určitý čas, je důležité si jeho přípravu vhodně naplánovat.
Tyto „tabulky doby vaření“ jsou určeny pro tlakové vaření v rozmezí 10,15 – 11,6 psi. Při vaření v tlakových hrncích z řady Instant Pot Max Family, se, prosím, řiďte údaji v tabulce značné MAX.
(pozn.překl.: PSI je anglosaská jednotka tlaku, definovaná jako libra síly na čtverečný palec. 1 psi ≈ 6 894,757 Pa.)
Tabulky doby vaření jsou navrženy jako orientační průvodce.
Doba přípravy mořských plodů je obvykle krátká. Při přípravě těchto potravin dosáhnete nejlepších výsledků, pokud je budete vařit v jejich vlastní šťávě. Tím nejvhodnějším způsobem je vaření v páře, ale skvělých výsledků dosáhnete i při jejich dušení.
Pro přípravu mořských plodů v páře budete potřebovat alespoň 1 šálek (250 ml) vody a ocelovou nebo žáruvzdornou mísu na parní mřížce. Pokud jsou mořské plody nebo ryby převařené, jejich struktura se stává tuhou, abyste tomuto předešli, je vhodné je průběžně kontrolovat po celou dobu vaření. Obvykle je nutné využít ručního uvolnění páry, abyste uvolnili tlak a ukončili vaření, jakmile skončí naprogramovaná doba vaření. Alternativou je pak zohlednění přirozené doby vaření (7-10 minut).
Mořské plody a ryby | Doba přípravy čerstvých pokrmů (minuty) | Doba přípravy mražených pokrmů (minuty) |
Krab, vcelku | 2 – 3 | 4 – 5 |
Ryba, vcelku | 4 – 5 | 5 – 7 |
Ryba, filet | 2 – 3 | 3 – 4 |
Ryba, steak | 3 – 4 | 4 – 6 |
Humr | 2 – 3 | 3 – 4 |
Mušle | 1 – 2 | 2 – 3 |
Polévka z mořských plodů nebo vývar | 7 – 8 | 8 – 9 |
Krevety nebo garnáti | 1 – 3 | 2 – 4 |
Pokud chcete vařit speciality z rýže nebo obilovin, použijte níže uvedené poměry obilovin a vody.
K odměření potřebného poměru zrn a vody lze použít odměrku na rýži (180 ml), která je součástí Instant Pot. Jedna odměrka představuje přibližně jednu porci pro dospělého člověka.
Rýže a obilí | obiloviny : voda | Doba vaření (minuty) |
Ječmen, “perlový” (druh ječmene) | 1 : 2.5 | 20 – 22 |
Ječmen, “hrnkový” (druh ječmene) | 1 : 3 – 1 : 4 | 25 – 30 |
Rýžová kaše, hustá | 1 : 4 – 1 : 5 | 15 – 20 |
Rýžová kaše, řídká | 1 : 6 – 1 : 7 | 15 – 20 |
Kuskus | 1 : 2 | 2 – 3 |
Kukuřice, sušená / půlená | 1 : 3 | 5 – 6 |
Kamut pšenice, celá | 1 : 2 | 10 – 12 |
Proso | 1 : 1.75 | 10 – 12 |
Ovesné vločky, rychlé vaření | 1 : 2 | 2 – 3 |
Ovesné vločky, drcené | 1 : 3 | 3 – 5 |
Ovesná kaše, řídká | 1 : 6 – 1 : 7 | 5 – 7 |
Quinoa, rychlé vaření | 1 : 1.25 | 1 |
Rýže, Basmati | 1 : 1 | 4 |
Rýže, hnědá | 1 : 1 | 20 – 22 |
Rýže, jasmínová | 1 : 1 | 4 |
Rýže, bílá | 1 : 1 | 4 |
Rýže, divoká | 1 : 2 | 20 – 25 |
Čirok | 1 : 3 | 20 – 25 |
Špalda (nenamočená) | 1 : 1.5 | 25 – 30 |
Pšenice (nenamočená) | 1 : 3 | 25 – 30 |
Při vaření sušených fazolí a luštěnin je třeba dbát na několik věcí:
- Sušené fazole po namočení nebo uvaření zdvojnásobí svůj objem i hmotnost. Aby nedošlo k jejímu přetečení, nenaplňujte vnitřní nádobu více než po značku ½, aby připravované ingredience měly prostor k nabobtnání.
- Při vaření sušených fazolí použijte takové množství tekutiny, aby byly fazole pokryty vodou.
- I když to není nutné, namáčení sušených fazolí může vaření výrazně urychlit. Fazole ponořte na 4-6 hodin do čtyřnásobného objemu vody.
U fazolí a luštěnin je méně pravděpodobné, že budou převařené, ale pokud jsou nedovařené, jejich struktura je nevábná. Uvedenou dobu vaření považujte, prosím, za minimální.
Sušené fazole, luštěniny a čočka | Doba vaření na sucho (minuty) | Doba vaření po namočení (minuty) |
Fazole Adzuki / Azuki / Aduki | 16 – 20 | 4 – 6 |
Fazole Anasazi | 20 – 25 | 5 – 7 |
Černé fazole | 20 – 25 | 6 – 8 |
Černooký hrách (druh fazolí) | 14 – 18 | 4 – 5 |
Cizrna (cizrna, garbanzo nebo kabuli) | 35 – 40 | 10 – 15 |
Fazole Cannellini (bílé ledvinové fazole) | 30 – 35 | 6 – 9 |
Fazole Great Northern | 25 – 30 | 7 – 8 |
Fazole ledvinové, červené | 15 – 20 | 7 – 8 |
Čočka, zelená | 8 – 10 | nestanoveno |
Čočka, hnědá | 8 – 10 | nestanoveno |
Čočka, červená, půlená | 1 – 2 | nestanoveno |
Čočka, žlutá, půlená (moong dal) | 1 – 2 | nestanoveno |
Lima fazole | 12 – 14 | 6 – 10 |
Navy fazole | 20 – 25 | 7 – 8 |
Pinto fazole | 25 – 30 | 6 – 9 |
Hrách | 16 – 20 | 10 – 12 |
Fazole Scarlet runner | 20 – 25 | 6 – 8 |
Sójové boby | 35 – 45 | 18 – 20 |
Při vaření masa je třeba dbát na následující věci:
- Syrové maso rychle podléhá zkáze a nemělo by proto být ponecháno při pokojové teplotě déle než 2 hodiny (nebo 1 hodinu, pokud je pokojová teplota vyšší než 32 °C). Při použití programu [Odložený start] nenastavujte čas delší než 1-2 hodiny. Spíše než využití odloženého startu, doporučujeme maso předpřipravit a zvolit program [Keep Warm] nebo [Warm], abyste jídlo udrželi při správné teplotě do té doby, než jej budete podávat.
- Omáčku se nesnažte před vařením zahustit. Kukuřičný škrob, mouka nebo arrow-root (přírodní náhražka škrobu) se mohou usazovat na dně vnitřního hrnce a bránit rozptylu tepla. Mohlo by tak dojít k přehřátí tlakového hrnce.
Možná budete chtít maso před vařením pod tlakem osmahnout nebo nechat zatáhnout, aby se v něm uchovala šťáva. K tomuto stačí zvolit program [Sauté].
Maso | Doba vaření (minuty) |
Hovězí, dušené maso | 20 na 450 g / 1 lb |
Hovězí, masové kuličky | 5 na 450 g / 1 lb |
Hovězí, naložené | 20 – 25 na 450 g / 1 lb |
Hovězí (dušené maso, steak, kýta, round steak, chuck steak (přední steak), plec, hrudník, malé kusy | 15-20 na 450 g / 1 lb |
Hovězí (dušené maso, steak, kýta, round steak, chuck steak (přední steak), plec, hrudník), velké kusy | 20-25 na 450 g / 1 lb |
Hovězí, žebra | 20 – 25 na 450 g / 1 lb |
Hovězí, kližka | 25 – 30 na 450 g / 1 lb |
Hovězí, oháňka | 40 – 50 na 450 g / 1 lb |
Kuřecí prsa (bez kostí) | 6 – 8 na 450 g / 1 lb |
Kuře, celé 2-2,5 kg | 8 na 450 g / 1 lb |
Kuře porcované s kostmi | 10 – 15 na 450 g / 1 lb |
Kuře, vývar z kostí | 40 – 50 |
Kachna, porce s kostmi | 12 – 15 na 450 g / 1 lb |
Kachna, celá | 10 – 15 na 450 g / 1 lb |
Šunka, plátky | 9 – 12 |
Šunka, plecko na piknik | 8 na 450 g / 1 lb |
Jehněčí, kostky | 10 – 15 na 450 g / 1 lb |
Jehněčí, dušené maso | 12 – 15 na 450 g / 1 lb |
Jehněčí, kýta | 15 na 450 g / 1 lb |
Bažant | 8 na 450 g / 1 lb |
Vepřové maso, pečeně | 20 na 450 g / 1 lb |
Vepřová pečeně, zadní | 15 na 450 g / 1 lb |
Vepřové, žebra | 15 – 20 na 450 g / 1 lb |
Krůtí prsa (bez kostí) | 7 – 9 na 450 g / 1 lb |
Krůtí prsa (celá) | 20 – 25 na 450 g / 1 lb |
Krůtí maso, paličky (stehna) | 15 – 20 na 450 g / 1 lb |
Telecí, kotlety | 5 – 8 na 450 g / 1 lb |
Telecí, pečeně | 12 na 450 g / 1 lb |
Křepelka, celá | 8 na 450 g / 1 lb |
Vejce (velká) | Uvařeno natvrdo: 5 minut |
Pro vaření zeleniny v páře budete potřebovat 1 šálek (250 ml) vody a žáruvzdornou nebo ocelovou mísu na parní mřížce.
Při vaření čerstvé nebo mražené zeleniny doporučujeme použít funkci [Steam], aby došlo k zachování co největšího množství vitamínů a minerálů. Vaření v páře také pomáhá zachovávat přirozený vzhled zeleniny.
Zelenina | Doba přípravy čerstvé zeleniny (minuty) | Doba přípravy mražené zeleniny (minuty) |
Artyčok, celý a ořezaný | 9 – 11 | 11 – 13 |
Artyčok, srdíčka | 4 – 5 | 5 – 6 |
Chřest, celý nebo nakrájený | 1 | 1 – 2 |
Fazole, zelené nebo žluté, bez konečků a bez stonků | 1 | 1 – 2 |
Červená řepa, malá / celá | 11 – 13 | 13 – 15 |
Červená řepa, velká / celá | 20 – 25 | 25 – 30 |
Brokolice, růžičky | 1 | 1 |
Brokolice, košťály | 2 | 3 – 4 |
Růžičková kapusta, celá | 1 | 2 – 3 |
Zelí, červené, fialové nebo zelené, krouhané | 1 | 3 – 4 |
Zelí, červené, fialové nebo zelené, klínky | 1 | 3 – 4 |
Mrkev, nakrájená na plátky nebo nastrouhaná | 1 – 2 | 3 – 4 |
Mrkev, celá nebo nakrájená na kousky | 3 – 5 | 6 – 8 |
Květák, růžičky | 1 | 2 – 4 |
Celer, kousky | 1 | 1 – 2 |
Zelený řepík | 4 – 5 | 5 – 6 |
Kukuřice (zrna) | 1 | 2 |
Kukuřice (klas) | 1 | 4 – 6 |
Lilek (plátky nebo kousky) | 3 – 4 | 3 – 4 |
Čekanka | 1 – 2 | 2 – 3 |
Escarole (nakrájená) | 2 – 3 | 3 – 4 |
Zelená listová zelenina (nakrájená) | 4 – 5 | 5 – 6 |
Pórek | 2 – 3 | 3 – 4 |
Zeleninová směs | 1 | 3 – 4 |
Ibišek | 2 – 3 | 3 – 4 |
Cibule (plátky) | 2 – 3 | 3 – 4 |
Pastinák (kousky) | 3 – 4 | 4 – 5 |
Hrách (v luscích) | 1 – 2 | 2 – 3 |
Hrách (zelený) | 1 – 2 | 2 – 3 |
Brambory (kostky) | 1 | 4 – 5 |
Brambory (malé, celé) | 3 – 5 | 7 – 10 |
Brambory (velké, celé) | 5 – 8 | 12 – 18 |
Dýně (malé kousky) | 4 – 5 | 6 – 7 |
Dýně (velké kousky) | 8 – 10 | 10 – 14 |
Brukev (plátky) | 3 – 4 | 4 – 6 |
Brukev (kousky) | 4 – 6 | 6 – 8 |
Špenát | 1 | 1 |
Žaludová dýně (plátky) | 3 – 4 | 4 – 6 |
Máslová dýně (plátky) | 1 – 2 | 3 – 4 |
Sladké brambory (kostky) | 1 | 4 – 6 |
Sladké brambory velké (celé) | 5 – 8 | 8 – 15 |
Sladké brambory malé (celé) | 3 – 4 | 5 – 8 |
Sladká paprika (plátky nebo kousky) | 1 | 1 |
Rajčata (čtvrtky) | 1 | 1 |
Pro vaření ovoce v páře budete potřebovat 1 šálek (250 ml) vody a ocelovou nebo žáruvzdornou mísu na parní mřížce.
Čerstvé nebo sušené ovoce je nejlepší vařit v páře, aby si zachovalo co nejlepší chuť a texturu a také co největší množství potřebných vitamínů a minerálů. Vaření v páře také pomáhá zachovávat přirozený vzhled ovoce. Ovoce, které je stejné velké a zralé, můžete vařit zároveň.
Ovoce | Doba vaření čerstvého ovoce (minuty) | Doba vaření sušeného ovoce (minuty) |
Jablka (plátky nebo kousky) | 1 – 2 | 2 – 3 |
Jablka (celá) | 3 – 4 | 4 – 6 |
Meruňky (celé nebo půlené) | 2 – 3 | 3 – 4 |
Broskve | 2 – 3 | 4 – 5 |
Hrušky (celé) | 3 – 4 | 4 – 6 |
Hrušky (plátky nebo půlky) | 2 – 3 | 4 – 5 |
Švestky | 2 – 3 | 4 – 5 |
Rozinky | nestanoveno | 4 – 5 |
SUROVINY | SMART PROGRAM | TEPLOTA VAŘENÍ | DOBA VAŘENÍ | PŘÍSLUŠENSTVÍ A POZNÁMKY |
Chřest | Fritování vzduchem (Air Fry) | 400°F / 205°C | 3 až 5 min. | Koš fritézy, částečně otočte |
Hovězí steak | Fritování vzduchem (Air Fry) | 400°F / 205°C | 12 až 15 min. | Koš fritézy, nastavte a zapoměňte |
Sušené hovězí maso (jerky) | Sušení, (Dehydrate) | 160°F / 71°C | 6 hodin | Koš fritézy i dehydratační zásobník, nastavte a zapoměňte |
Koláč | Pečení (Bake) | 360°F / 182°C | 27 min. | Nalijte těsto do zapékací mísy vhodné do trouby, nechte ji odkrytou a umístěte ji na parní mřížku ve vnitřním hrnci; pro snadné vyjmutí použijte popruh. |
Růžičky květáku | Fritování vzduchem (Air Fry) | 350°F / 77°C | 2 až 5 min. | Koš fritézy, částečně otočte |
Kukuřice, klas | Opékání (Roast) | 400°F / 205°C | 10 min. | Koš fritézy, částečně otočte |
Kuře, čtvrtky | Opékání (Roast) | 400°F / 205°C | 20 až 22 min. | Koš fritézy, nastavte a zapoměňte |
Kuřecí nugetky, mražené | Gril (Broil) | 400°F / 205°C | 12 min. | Koš fritézy, částečně otočte |
Kuřecí křídla, čerstvá | Fritování vzduchem (Air Fry) | 400°F / 205°C | 19 min. | Koš fritézy, částečně otočte |
Kuřecí křídla, mražená | Fritování vzduchem (Air Fry) | 400°F / 205°C | 19 min. | Koš fritézy, částečně otočte |
Cupcake | Pečení (Bake) | 365°F / 185°C | 17 min. | Nalijte těsto do zapékací mísy vhodné do trouby, nechte ji odkrytou a umístěte ji na parní mřížku ve vnitřním hrnci; pro snadné vyjmutí použijte popruh. |
Falafel, mražený | Fritování vzduchem (Air Fry) | 400°F / 205°C | 10 to 12 min. | Koš fritézy, částečně otočte |
Rybí prsty, mražené | Gril (Broil) | 400°F / 205°C | 10 to 12 min. | Koš fritézy, částečně otočte |
Hranolky, čerstvé | Fritování vzduchem (Air Fry) | 400°F / 205°C | 22 to 24 min. | Koš fritézy, částečně otočte |
Hranolky, mražené | Fritování vzduchem (Air Fry) | 400°F / 205°C | 13 to 16 min. | Koš fritézy, částečně otočte |
Ovocné slupky | Sušení, (Dehydrate) | 145°F až 150°F / 63°C až 66°C | 4 až 6 hodin | Koš fritézy i dehydratační zásobník, nastavte a zapoměňte |
Muffiny | Pečení (Bake) | 350°F / 177°C | 12 až 15 min. | Nalijte těsto do zapékací mísy vhodné do trouby, nechte ji odkrytou a umístěte ji na parní mřížku ve vnitřním hrnci; pro snadné vyjmutí použijte popruh. |
Nachos | Gril (Broil) | 400°F / 205°C | 5 až 6 min. | Dehydratační zásobník |
Pizza, mražená | Fritování vzduchem (Air Fry) | 400°F / 205°C | 5 min. | Koš fritézy, nastavte a zapoměňte |
Losos, čerstvý | Gril (Broil) | 400°F / 205°C | 10 až 12 min. | Koš fritézy, nastavte a zapoměňte |
Krevety, čerstvé | Fritování vzduchem (Air Fry) | 400°F / 205°C | 3 až 5 min. | Koš fritézy, částečně otočte |
Krevety, mražené | Fritování vzduchem (Air Fry) | 400°F / 205°C | 7 až 10 min. | Koš fritézy, částečně otočte |
Spanakopita (špenátové šátečky) | Pečení (Bake) | 380°F / 193°C | 12 min. | Koš fritézy, nastavte a zapoměňte |
Filet z bělomasé ryby | Gril (Broil) | 400°F / 205°C | 4 až 5 min. | Koš fritézy, nastavte a zapoměňte |
JÍDLO | SMART PROGRAM | MNOŽSTVÍ | TEPLOTA VAŘENÍ | DOBA VAŘENÍ |
Chřest | Gril (Broil) | 16 až 20 kusů | 400°F / 204°C | 3 až 5 min. |
Hovězí steak | Fritování vzduchem (Air Fry) | 350 až 400 g | 400°F / 204°C | 13 až 15 min. |
Sušené hovězí maso (jerky) | Sušení, (Dehydrate) | 350 až 400 g | 160°F / 71°C | 6 hodin |
Koláč | Pečení (Bake) | Polovina nádoby | 360°F / 182°C | 30 až 40 min. |
Růžičky květáku | Fritování vzduchem (Air Fry) | 100 až 200 g | 350°F / 177°C | 11 až 13 min. |
Mrkev | Opékání (Roast) | 227 g (0.5 lb) | 400°F / 204°C | 8 až 10 min. |
Kuře, čtvrtky | Opékání (Roast) | 350 až 450 g | 400°F / 204°C | 20 až 22 min. |
Kuřecí křídla, mražená | Fritování vzduchem (Air Fry) | 6 až 8 kusů | 400°F / 204°C | 19 min. |
Hranolky, mražené | Fritování vzduchem (Air Fry) | 450 g (1 lb) | 400°F / 205°C | 18 až 20 min. |
Hranolky, mražené | Fritování vzduchem (Air Fry) | 680 g (1.5 lb) | 400°F / 205°C | 22 až 24 min. |
Zelené fazole | Fritování vzduchem (Air Fry) nebo Opékání (Roast) | 227 g (0.5 lb) | 400°F / 204°C | 9 až 11 min. |
Vepřové | Fritování vzduchem (Air Fry nebo Opékání (Roast) | 280 až 300 g | 190°C / 375°F | 17 až 19 min. |
Krevety, mražené | Fritování vzduchem (Air Fry) | 250 až 300 g | 400°F / 204°C | 7 až 9 min. |
SUROVINY | VELIKOST | OČEKÁVANÁ PROPEČENOST | TEPLOTA VAŘENÍ | DOBA VAŘENÍ |
Hovězí, jehněčí, kozí, srnčí a jiná zvěřina | ||||
Silnější plátky: Lopatka, roštěnec, plec, kližka, zvěřina | ||||
0.5” až 2” 4 až 6 cm 1.5” až 2.5” | Medium-rare (slabě propečený) | 54°C / 129°F | 1.5 – 4 hodiny | |
Medium-well (propečený) | 63°C / 145°F | 1.5 – 4 hodiny | ||
Rare (jemně propečený) | 50°C / 122°F | 1 – 4 hodiny | ||
Medium (středně propečený) | 60°C / 140°F | 1.5 – 4 hodiny | ||
| ||||
1” až 2 | Měkké a šťavnaté | 63°C / 145°F | 1.5 – 4 hodiny | |
Akorát propečené | 69°C / 155°F | 1 – 4 hodiny | ||
| ||||
3 až 5 cm 1” až 2” | Šťavnaté a křehké | 74°C / 165°F | 1 – 4 hodiny | |
Křehké od kosti | 74°C / 165°F | 4 – 8 hodin | ||
Kuřecí stehno, s kostí | 5 až 7 cm 2” až 3” | Šťavnaté a křehké | 82°C / 180°F | 2 – 7 hodin |
Kachní prsa | 3 až 5 cm 1” až 2” | Měkké a šťavnaté | 64°C / 146°F | 2 – 4 hodiny |
SUROVINY | VELIKOST | OČEKÁVANÁ PROPEČENOST | TEPLOTA VAŘENÍ | DOBA VAŘENÍ |
Vepřové | ||||
Bok | 3 až 6 cm 1” až 2.5” | Akorát propečené | 82°C / 180°F | 10 – 22 hodin |
Žebra | 2 až 3 cm 0.5“ až 1.5” | Křehké od kosti | 59°C / 138°F | 10 – 22 hodin |
Kotlety | ||||
2 až 4 cm 0.5” až 2” | Růžové a šťavnaté | 57°C / 135°F | 1 – 4 hodiny | |
Úplně propečené a šťavnaté | 64°C / 147°F | 1 – 4 hodiny |
SUROVINY | VELIKOST | OČEKÁVANÁ PROPEČENOST | TEPLOTA VAŘENÍ | DOBA VAŘENÍ |
Ryby a mořské plody | ||||
Ryby | ||||
2 až 3 cm 0.5” až 1.5” | Měkké a máslové | 43°C / 110°F | 10 – 30 min. | |
Průsvitné nebo začíná se odpadat od kosti | 46°C / 115°F | 20 – 45 min. | ||
Slabě propečené (Medium-rare) | 52°C / 125°F | 20 – 45 min. | ||
Středně propečené, suché (Medium, dry) | 54°C / 130°F | 20 – 45 min. | ||
Zcela propečené, rozpadající se (Well done, crumbly | 57°C / 135°F | 20 – 45 min. | ||
Krevety | Malé až velmi velké | Akorát propečené | 60°C / 140°F | 30 – 45 min. |
Humří ocas | 3 až 10 uncí (85 až 280 g) | Měkké a máslové | 60°C / 140°F | 1 hodina |
Hřebenatky (mušle) | Od zálivových k těm mořským | Měkké a máslové | 60°C / 140°F | 30 min. |
SUROVINY | VELIKOST | OČEKÁVANÁ PROPEČENOST | TEPLOTA VAŘENÍ | DOBA VAŘENÍ |
Vajíčka | ||||
Vajíčka | ||||
Velká nebo extra velká | Tekutá | 60°C / 140°F | 45 min. | |
Naměkko | 63°C / 145°F | 45 min. | ||
Nahniličko (středně uvařená) | 65°C / 150°F | 1 hodina | ||
Natvrdo | 74°C / 165°F | 1 hodina |
SUROVINY | VELIKOST | OČEKÁVANÁ PROPEČENOST | TEPLOTA VAŘENÍ | DOBA VAŘENÍ |
Ovoce a zelenina | ||||
Zelenina | – | – | 84°C / 183°F | 45 min. – 2.5 hodiny |
Ovoce | – | – | 84°C / 183°F | 30 min. – 2 hodiny |
Časy uvedené v „Tabulkách doby vaření“ jsou založeny na tlaku vaření v rozmezí 15 psi.
Tabulky slouží jako návod.
Doba přípravy mořských plodů je obvykle krátká. Při přípravě těchto potravin dosáhnete nejlepších výsledků, pokud je budete vařit v jejich vlastní šťávě. Tím nejvhodnějším způsobem je vaření v páře, ale skvělých výsledků dosáhnete i při jejich dušení.
Pro přípravu mořských plodů v páře budete potřebovat alespoň 1 šálek (250 ml) vody a ocelovou nebo žáruvzdornou mísu na parní mřížce. Pokud jsou mořské plody nebo ryby převařené, jejich struktura se stává tuhou, abyste tomuto předešli, je vhodné je průběžně kontrolovat po celou dobu vaření. Obvykle je nutné využít ručního uvolnění páry, abyste uvolnili tlak a ukončili vaření, jakmile skončí naprogramovaná doba vaření. Alternativou je pak zohlednění přirozené doby vaření (7-10 minut).
Mořské plody a ryby | Doba vaření čerstvých plodů a ryb (minuty) |
Ryba (celá) | 4 min. |
Ryba (filet) | 2 min. |
Humr | 2 min. |
Mušle | 1 min. |
Krevety (nebo garnáti) | 1 min. |
Další druhy mořských plodů | 6 ~ 7 min. |
Pokud chcete vařit speciality z rýže nebo obilovin, použijte níže uvedené poměry obilovin a vody.
K odměření potřebného poměru zrn a vody lze použít odměrku na rýži (180 ml), která je součástí balení Instant Pot. Jedna odměrka představuje přibližně jednu porci pro dospělého člověka.
Rýže a obiloviny | Poměr množství vody (zrno: voda) | Doba vaření (minuty) |
Ječmen (“perlový”, druh ječmene) | 1 : 2.5 | 18~20 min. |
Rýžová kaše | 1 : 4 ~ 1 : 5 | 13~17 min. |
Proso | 1 : 1.75 | 8~10 min. |
Ovesné vločky | 1 : 2 | 2 min. |
Ovesné vločky, drcené | 2 : 3 | 2~4 min. |
Ovesná kaše | 1 : 6 ~ 1 : 7 | 4~5 min. |
Quinoa | 1 : 1.25 | 1 min. |
Rýže (Basmati) | 1 : 1 | 3 min. |
Rýže (hnědá) | 1 : 1 | 18~20 min. |
Rýže (Jasmínová) | 1 : 1 | 3 min. |
Rýže (bílá) | 1 : 1 | 3 min. |
Rýže (divoká) | 1 : 2 | 18~22 min. |
Při vaření sušených fazolí a luštěnin je třeba dbát na několik věcí:
- Sušené fazole po namočení nebo uvaření zdvojnásobí svůj objem i hmotnost. Aby nedošlo k jejímu přetečení, nenaplňujte vnitřní nádobu více než po značku ½, aby připravované ingredience měly prostor k nabobtnání.
- Při vaření sušených fazolí použijte takové množství tekutiny, aby byly fazole pokryty vodou.
- I když to není nutné, namáčení sušených fazolí může vaření výrazně urychlit. Fazole ponořte na 4-6 hodin do čtyřnásobného objemu vody.
U fazolí a luštěnin je méně pravděpodobné, že budou převařené, ale pokud jsou nedovařené, jejich struktura je nevábná. Uvedenou dobu vaření považujte, prosím, za minimální.
Sušené fazole, luštěniny a čočka | Doba vaření na sucho (minuty) | Doba vaření po namočení (minuty) |
Fazole Adzuki / Azuki / Aduki | 16 – 20 | 4 – 6 |
Fazole Anasazi | 20 – 25 | 5 – 7 |
Černé fazole | 20 – 25 | 6 – 8 |
Černooký hrách (druh fazolí) | 14 – 18 | 4 – 5 |
Cizrna (cizrna, garbanzo nebo kabuli) | 35 – 40 | 10 – 15 |
Fazole Cannellini (bílé ledvinové fazole) | 30 – 35 | 6 – 9 |
Fazole Great Northern | 25 – 30 | 7 – 8 |
Fazole ledvinové, červené | 15 – 20 | 7 – 8 |
Čočka, zelená | 8 – 10 | nestanoveno |
Čočka, hnědá | 8 – 10 | nestanoveno |
Čočka, červená, půlená | 1 – 2 | nestanoveno |
Čočka, žlutá, půlená (moong dal) | 1 – 2 | nestanoveno |
Lima fazole | 12 – 14 | 6 – 10 |
Navy fazole | 20 – 25 | 7 – 8 |
Pinto fazole | 25 – 30 | 6 – 9 |
Hrách | 16 – 20 | 10 – 12 |
Fazole Scarlet runner | 20 – 25 | 6 – 8 |
Sójové boby | 35 – 45 | 18 – 20 |
Při vaření masa je třeba dbát na následující věci:
- Syrové maso rychle podléhá zkáze a nemělo by proto být ponecháno při pokojové teplotě déle než 2 hodiny (nebo 1 hodinu, pokud je pokojová teplota vyšší než 32 °C). Při použití programu [Odložený start] nenastavujte čas delší než 1-2 hodiny. Spíše než využití odloženého startu, doporučujeme maso předpřipravit a zvolit program [Keep Warm] nebo [Warm], abyste jídlo udrželi při správné teplotě do té doby, než jej budete podávat.
- Omáčku se nesnažte před vařením zahustit. Kukuřičný škrob, mouka nebo arrow-root (přírodní náhražka škrobu) se mohou usazovat na dně vnitřního hrnce a bránit rozptylu tepla. Mohlo by tak dojít k přehřátí tlakového hrnce.
Možná budete chtít maso před vařením pod tlakem osmahnout nebo nechat zatáhnout, aby se v něm uchovala šťáva. K tomuto stačí zvolit program [Sauté].
Maso | Doba vaření (minuty) |
Hovězí, dušené maso | 15 min. (na 450 g / 1 lb) |
Hovězí (velké kusy) | 15~19 min. (na 450 g / 1 lb) |
Hovězí (žebra) | 15~19 min. (na 450 g / 1 lb) |
Kuřecí (prsa) | 5~6 min. (na 450 g / 1 lb) |
Kuře (celé) | 6 min. (na 450 g / 1 lb) |
Kuře (vývar z kostí) | 30~38 min. |
Jehněčí (kýta) | 12 min. (na 450 g / 1 lb) |
Vepřová pečeně, zadní | 12 min. (na 450 g / 1 lb) |
Vepřová žebírka (baby back ribs) | 11~15 min. (na 450 g / 1 lb) |
Vejce (velká) | Natvrdo: 4 min. |
Pro vaření zeleniny v páře budete potřebovat 1 šálek (250 ml) vody a žáruvzdornou nebo ocelovou mísu na parní mřížce.
Při vaření čerstvé nebo mražené zeleniny doporučujeme použít funkci [Steam], aby došlo k zachování co největšího množství vitamínů a minerálů. Vaření v páře také pomáhá zachovávat přirozený vzhled zeleniny.
Zelenina | Doba přípravy čerstvé zeleniny (minuty) |
Chřest | 1~2 min. |
Fazole (žluté a zelené) | 1~2 min. |
Brokolice (růžičky) | 1~2 min. |
Růžičková kapusta | 2~3 min. |
Máslová dýně | 3~5 min. |
Zelí (celé nebo na klínky) | 2~3 min. |
Mrkev (celá nebo na kousky) | 5~7 min. |
Květák (růžičky) | 2~3 min. |
Kukuřice (klas) | 2~4 min. |
Zeleninová směs | 2~3 min. |
Brambory (velké, celé) | 9~12 min. |
Brambory (malé, celé) | 6~8 min. |
Brambory (na kostičky) | 2~3 min. |
Sladké brambory (celé) | 9~12 min. |
Sladké brambory (na kostičky) | 2~3 min. |