Tabulky doby vaření

Stejně jako u těch běžných způsobů, máte i při vaření v Instant Pot možnost vařit dle vlastních preferencí, využít své kreativity, tak trochu i vědeckých postupů a především je zde prostor pro experimentování. Na světě neexistují dva lidé, kteří by měli naprosto stejné nároky na chuť, texturu, či křehkost připravovaného jídla. Tyto „tabulky doby vaření“ vám poskytují pouze obecné návrhy pro dobu vaření jednotlivých potravin pod tlakem. Doporučujeme vám experimentovat a dobrat se takových výsledků, které budou vyhovovat vašim preferencím.

Dobu vaření mohou ovlivnit i další faktory. Například různé kusy masa (přesněji řečeno různé velikosti daného kusu) budou pravděpodobně vyžadovat různou dobu vaření, abyste při jejich vaření dosáhli potřebné křehkosti nebo požadované struktury.

Pokud budete připravovat mražené potraviny, není nutné je před vařením samotným rozmrazovat v mikrovlnné troubě. Mražené potraviny však mohou prodloužit dobu předehřívání a mohou ovlivnit i dobu vaření, v závislosti na jejich velikosti nebo množství. Chcete-li mít jídlo připravené v určitý čas, je důležité si jeho přípravu vhodně naplánovat.

Tyto „tabulky doby vaření“ jsou určeny pro tlakové vaření v rozmezí 10,15 – 11,6 psi. Při vaření v tlakových hrncích z řady Instant Pot Max Family, se, prosím, řiďte údaji v tabulce značné MAX.

(pozn.překl.: PSI je anglosaská jednotka tlaku, definovaná jako libra síly na čtverečný palec. 1 psi ≈ 6 894,757 Pa.)

Tabulky doby vaření jsou navrženy jako orientační průvodce.

Doba přípravy mořských plodů je obvykle krátká. Při přípravě těchto potravin dosáhnete nejlepších výsledků, pokud je budete vařit v jejich vlastní šťávě. Tím nejvhodnějším způsobem je vaření v páře, ale skvělých výsledků dosáhnete i při jejich dušení.

Pro přípravu mořských plodů v páře budete potřebovat alespoň 1 šálek (250 ml) vody a ocelovou nebo žáruvzdornou mísu na parní mřížce. Pokud jsou mořské plody nebo ryby převařené, jejich struktura se stává tuhou, abyste tomuto předešli, je vhodné je průběžně kontrolovat po celou dobu vaření. Obvykle je nutné využít ručního uvolnění páry, abyste uvolnili tlak a ukončili vaření, jakmile skončí naprogramovaná doba vaření. Alternativou je pak zohlednění přirozené doby vaření (7-10 minut).

Mořské plody a ryby
Doba přípravy čerstvých pokrmů (minuty)
Doba přípravy mražených pokrmů (minuty)
Krab, vcelku
2 – 3
4 – 5
Ryba, vcelku
4 – 5
5 – 7
Ryba, filet
2 – 3
3 – 4
Ryba, steak
3 – 4
4 – 6
Humr
2 – 3
3 – 4
Mušle
1 – 2
2 – 3
Polévka z mořských plodů nebo vývar
7 – 8
8 – 9
Krevety nebo garnáti
1 – 3
2 – 4

Pokud chcete vařit speciality z rýže nebo obilovin, použijte níže uvedené poměry obilovin a vody.

K odměření potřebného poměru zrn a vody lze použít odměrku na rýži (180 ml), která je součástí Instant Pot. Jedna odměrka představuje přibližně jednu porci pro dospělého člověka.

Rýže a obilí
obiloviny : voda
Doba vaření (minuty)
Ječmen, “perlový” (druh ječmene)
1 : 2.5
20 – 22
Ječmen, “hrnkový” (druh ječmene)
1 : 3 – 1 : 4
25 – 30
Rýžová kaše, hustá
1 : 4 – 1 : 5
15 – 20
Rýžová kaše, řídká
1 : 6 – 1 : 7
15 – 20
Kuskus
1 : 2
2 – 3
Kukuřice, sušená / půlená
1 : 3
5 – 6
Kamut pšenice, celá
1 : 2
10 – 12
Proso
1 : 1.75
10 – 12
Ovesné vločky, rychlé vaření
1 : 2
2 – 3
Ovesné vločky, drcené
1 : 3
3 – 5
Ovesná kaše, řídká
1 : 6 – 1 : 7
5 – 7
Quinoa, rychlé vaření
1 : 1.25
1
Rýže, Basmati
1 : 1
4
Rýže, hnědá
1 : 1
20 – 22
Rýže, jasmínová
1 : 1
4
Rýže, bílá
1 : 1
4
Rýže, divoká
1 : 2
20 – 25
Čirok
1 : 3
20 – 25
Špalda (nenamočená)
1 : 1.5
25 – 30
Pšenice (nenamočená)
1 : 3
25 – 30

Při vaření sušených fazolí a luštěnin je třeba dbát na několik věcí:

  • Sušené fazole po namočení nebo uvaření zdvojnásobí svůj objem i hmotnost. Aby nedošlo k jejímu přetečení, nenaplňujte vnitřní nádobu více než po značku ½, aby připravované ingredience měly prostor k nabobtnání.
  • Při vaření sušených fazolí použijte takové množství tekutiny, aby byly fazole pokryty vodou.
  • I když to není nutné, namáčení sušených fazolí může vaření výrazně urychlit. Fazole ponořte na 4-6 hodin do čtyřnásobného objemu vody. 

U fazolí a luštěnin je méně pravděpodobné, že budou převařené, ale pokud jsou nedovařené, jejich struktura je nevábná. Uvedenou dobu vaření považujte, prosím, za minimální.

Sušené fazole, luštěniny a čočka
Doba vaření na sucho (minuty)
Doba vaření po namočení (minuty)
Fazole Adzuki / Azuki / Aduki
16 – 20
4 – 6
Fazole Anasazi
20 – 25
5 – 7
Černé fazole
20 – 25
6 – 8
Černooký hrách (druh fazolí)
14 – 18
4 – 5
Cizrna (cizrna, garbanzo nebo kabuli)
35 – 40
10 – 15
Fazole Cannellini (bílé ledvinové fazole)
30 – 35
6 – 9
Fazole Great Northern
25 – 30
7 – 8
Fazole ledvinové, červené
15 – 20
7 – 8
Čočka, zelená
8 – 10
nestanoveno
Čočka, hnědá
8 – 10
nestanoveno
Čočka, červená, půlená
1 – 2
nestanoveno
Čočka, žlutá, půlená (moong dal)
1 – 2
nestanoveno
Lima fazole
12 – 14
6 – 10
Navy fazole
20 – 25
7 – 8
Pinto fazole
25 – 30
6 – 9
Hrách
16 – 20
10 – 12
Fazole Scarlet runner
20 – 25
6 – 8
Sójové boby
35 – 45
18 – 20

Při vaření masa je třeba dbát na následující věci:

  • Syrové maso rychle podléhá zkáze a nemělo by proto být ponecháno při pokojové teplotě déle než 2 hodiny (nebo 1 hodinu, pokud je pokojová teplota vyšší než 32 °C). Při použití programu [Odložený start] nenastavujte čas delší než 1-2 hodiny. Spíše než využití odloženého startu, doporučujeme maso předpřipravit a zvolit program [Keep Warm] nebo [Warm], abyste jídlo udrželi při správné teplotě do té doby, než jej budete podávat.
  • Omáčku se nesnažte před vařením zahustit. Kukuřičný škrob, mouka nebo arrow-root (přírodní náhražka škrobu) se mohou usazovat na dně vnitřního hrnce a bránit rozptylu tepla. Mohlo by tak dojít k přehřátí tlakového hrnce. 

Možná budete chtít maso před vařením pod tlakem osmahnout nebo nechat zatáhnout, aby se v něm uchovala šťáva. K tomuto stačí zvolit program [Sauté].

Maso
Doba vaření (minuty)
Hovězí, dušené maso
20 na 450 g / 1 lb
Hovězí, masové kuličky
5 na 450 g / 1 lb
Hovězí, naložené
20 – 25 na 450 g / 1 lb
Hovězí (dušené maso, steak, kýta, round steak, chuck steak (přední steak), plec, hrudník, malé kusy
15-20 na 450 g / 1 lb
Hovězí (dušené maso, steak, kýta, round steak, chuck steak (přední steak), plec, hrudník), velké kusy
20-25 na 450 g / 1 lb
Hovězí, žebra
20 – 25 na 450 g / 1 lb
Hovězí, kližka
25 – 30 na 450 g / 1 lb
Hovězí, oháňka
40 – 50 na 450 g / 1 lb
Kuřecí prsa (bez kostí)
6 – 8 na 450 g / 1 lb
Kuře, celé 2-2,5 kg
8 na 450 g / 1 lb
Kuře porcované s kostmi
10 – 15 na 450 g / 1 lb
Kuře, vývar z kostí
40 – 50
Kachna, porce s kostmi
12 – 15 na 450 g / 1 lb
Kachna, celá
10 – 15 na 450 g / 1 lb
Šunka, plátky
9 – 12
Šunka, plecko na piknik
8 na 450 g / 1 lb
Jehněčí, kostky
10 – 15 na 450 g / 1 lb
Jehněčí, dušené maso
12 – 15 na 450 g / 1 lb
Jehněčí, kýta
15 na 450 g / 1 lb
Bažant
8 na 450 g / 1 lb
Vepřové maso, pečeně
20 na 450 g / 1 lb
Vepřová pečeně, zadní
15 na 450 g / 1 lb
Vepřové, žebra
15 – 20 na 450 g / 1 lb
Krůtí prsa (bez kostí)
7 – 9 na 450 g / 1 lb
Krůtí prsa (celá)
20 – 25 na 450 g / 1 lb
Krůtí maso, paličky (stehna)
15 – 20 na 450 g / 1 lb
Telecí, kotlety
5 – 8 na 450 g / 1 lb
Telecí, pečeně
12 na 450 g / 1 lb
Křepelka, celá
8 na 450 g / 1 lb
Vejce (velká)
Uvařeno natvrdo: 5 minut

Pro vaření zeleniny v páře budete potřebovat 1 šálek (250 ml) vody a žáruvzdornou nebo ocelovou mísu na parní mřížce.

Při vaření čerstvé nebo mražené zeleniny doporučujeme použít funkci [Steam], aby došlo k zachování co největšího množství vitamínů a minerálů. Vaření v páře také pomáhá zachovávat přirozený vzhled zeleniny.

Zelenina
Doba přípravy čerstvé zeleniny (minuty)
Doba přípravy mražené zeleniny (minuty)
Artyčok, celý a ořezaný
9 – 11
11 – 13
Artyčok, srdíčka
4 – 5
5 – 6
Chřest, celý nebo nakrájený
1
1 – 2
Fazole, zelené nebo žluté, bez konečků a bez stonků
1
1 – 2
Červená řepa, malá / celá
11 – 13
13 – 15
Červená řepa, velká / celá
20 – 25
25 – 30
Brokolice, růžičky
1
1
Brokolice, košťály
2
3 – 4
Růžičková kapusta, celá
1
2 – 3
Zelí, červené, fialové nebo zelené, krouhané
1
3 – 4
Zelí, červené, fialové nebo zelené, klínky
1
3 – 4
Mrkev, nakrájená na plátky nebo nastrouhaná
1 – 2
3 – 4
Mrkev, celá nebo nakrájená na kousky
3 – 5
6 – 8
Květák, růžičky
1
2 – 4
Celer, kousky
1
1 – 2
Zelený řepík
4 – 5
5 – 6
Kukuřice (zrna)
1
2
Kukuřice (klas)
1
4 – 6
Lilek (plátky nebo kousky)
3 – 4
3 – 4
Čekanka
1 – 2
2 – 3
Escarole (nakrájená)
2 – 3
3 – 4
Zelená listová zelenina (nakrájená)
4 – 5
5 – 6
Pórek
2 – 3
3 – 4
Zeleninová směs
1
3 – 4
Ibišek
2 – 3
3 – 4
Cibule (plátky)
2 – 3
3 – 4
Pastinák (kousky)
3 – 4
4 – 5
Hrách (v luscích)
1 – 2
2 – 3
Hrách (zelený)
1 – 2
2 – 3
Brambory (kostky)
1
4 – 5
Brambory (malé, celé)
3 – 5
7 – 10
Brambory (velké, celé)
5 – 8
12 – 18
Dýně (malé kousky)
4 – 5
6 – 7
Dýně (velké kousky)
8 – 10
10 – 14
Brukev (plátky)
3 – 4
4 – 6
Brukev (kousky)
4 – 6
6 – 8
Špenát
1
1
Žaludová dýně (plátky)
3 – 4
4 – 6
Máslová dýně (plátky)
1 – 2
3 – 4
Sladké brambory (kostky)
1
4 – 6
Sladké brambory velké (celé)
5 – 8
8 – 15
Sladké brambory malé (celé)
3 – 4
5 – 8
Sladká paprika (plátky nebo kousky)
1
1
Rajčata (čtvrtky)
1
1

Pro vaření ovoce v páře budete potřebovat 1 šálek (250 ml) vody a ocelovou nebo žáruvzdornou mísu na parní mřížce.

Čerstvé nebo sušené ovoce je nejlepší vařit v páře, aby si zachovalo co nejlepší chuť a texturu a také co největší množství potřebných vitamínů a minerálů. Vaření v páře také pomáhá zachovávat přirozený vzhled ovoce. Ovoce, které je stejné velké a zralé, můžete vařit zároveň.

Ovoce
Doba vaření čerstvého ovoce (minuty)
Doba vaření sušeného ovoce (minuty)
Jablka (plátky nebo kousky)
1 – 2
2 – 3
Jablka (celá)
3 – 4
4 – 6
Meruňky (celé nebo půlené)
2 – 3
3 – 4
Broskve
2 – 3
4 – 5
Hrušky (celé)
3 – 4
4 – 6
Hrušky (plátky nebo půlky)
2 – 3
4 – 5
Švestky
2 – 3
4 – 5
Rozinky
nestanoveno
4 – 5
SUROVINY
SMART PROGRAM
TEPLOTA VAŘENÍ
DOBA VAŘENÍ
PŘÍSLUŠENSTVÍ A POZNÁMKY
Chřest
Fritování vzduchem (Air Fry)
400°F / 205°C
3 až 5 min.
Koš fritézy, částečně otočte
Hovězí steak
Fritování vzduchem (Air Fry)
400°F / 205°C
12 až 15 min.
Koš fritézy, nastavte a zapoměňte
Sušené hovězí maso (jerky)
Sušení, (Dehydrate)
160°F / 71°C
6 hodin
Koš fritézy i dehydratační zásobník, nastavte a zapoměňte
Koláč
Pečení (Bake)
360°F / 182°C
27 min.
Nalijte těsto do zapékací mísy vhodné do trouby, nechte ji odkrytou a umístěte ji na parní mřížku ve vnitřním hrnci; pro snadné vyjmutí použijte popruh.
Růžičky květáku
Fritování vzduchem (Air Fry)
350°F / 77°C
2 až 5 min.
Koš fritézy, částečně otočte
Kukuřice, klas
Opékání (Roast)
400°F / 205°C
10 min.
Koš fritézy, částečně otočte
Kuře, čtvrtky
Opékání (Roast)
400°F / 205°C
20 až 22 min.
Koš fritézy, nastavte a zapoměňte
Kuřecí nugetky, mražené
Gril (Broil)
400°F / 205°C
12 min.
Koš fritézy, částečně otočte
Kuřecí křídla, čerstvá
Fritování vzduchem (Air Fry)
400°F / 205°C
19 min.
Koš fritézy, částečně otočte
Kuřecí křídla, mražená
Fritování vzduchem (Air Fry)
400°F / 205°C
19 min.
Koš fritézy, částečně otočte
Cupcake
Pečení (Bake)
365°F / 185°C
17 min.
Nalijte těsto do zapékací mísy vhodné do trouby, nechte ji odkrytou a umístěte ji na parní mřížku ve vnitřním hrnci; pro snadné vyjmutí použijte popruh.
Falafel, mražený
Fritování vzduchem (Air Fry)
400°F / 205°C
10 to 12 min.
Koš fritézy, částečně otočte
Rybí prsty, mražené
Gril (Broil)
400°F / 205°C
10 to 12 min.
Koš fritézy, částečně otočte
Hranolky, čerstvé
Fritování vzduchem (Air Fry)
400°F / 205°C
22 to 24 min.
Koš fritézy, částečně otočte
Hranolky, mražené
Fritování vzduchem (Air Fry)
400°F / 205°C
13 to 16 min.
Koš fritézy, částečně otočte
Ovocné slupky
Sušení, (Dehydrate)
145°F až 150°F / 63°C až 66°C
4 až 6 hodin
Koš fritézy i dehydratační zásobník, nastavte a zapoměňte
Muffiny
Pečení (Bake)
350°F / 177°C
12 až 15 min.
Nalijte těsto do zapékací mísy vhodné do trouby, nechte ji odkrytou a umístěte ji na parní mřížku ve vnitřním hrnci; pro snadné vyjmutí použijte popruh.
Nachos
Gril (Broil)
400°F / 205°C
5 až 6 min.
Dehydratační zásobník
Pizza, mražená
Fritování vzduchem (Air Fry)
400°F / 205°C
5 min.
Koš fritézy, nastavte a zapoměňte
Losos, čerstvý
Gril (Broil)
400°F / 205°C
10 až 12 min.
Koš fritézy, nastavte a zapoměňte
Krevety, čerstvé
Fritování vzduchem (Air Fry)
400°F / 205°C
3 až 5 min.
Koš fritézy, částečně otočte
Krevety, mražené
Fritování vzduchem (Air Fry)
400°F / 205°C
7 až 10 min.
Koš fritézy, částečně otočte
Spanakopita (špenátové šátečky)
Pečení (Bake)
380°F / 193°C
12 min.
Koš fritézy, nastavte a zapoměňte
Filet z bělomasé ryby
Gril (Broil)
400°F / 205°C
4 až 5 min.
Koš fritézy, nastavte a zapoměňte
JÍDLO
SMART PROGRAM
MNOŽSTVÍ
TEPLOTA VAŘENÍ
DOBA VAŘENÍ
Chřest
Gril (Broil)
16 až 20 kusů
400°F / 204°C
3 až 5 min.
Hovězí steak
Fritování vzduchem (Air Fry)
350 až 400 g
400°F / 204°C
13 až 15 min.
Sušené hovězí maso (jerky)
Sušení, (Dehydrate)
350 až 400 g
160°F / 71°C
6 hodin
Koláč
Pečení (Bake)
Polovina nádoby
360°F / 182°C
30 až 40 min.
Růžičky květáku
Fritování vzduchem (Air Fry)
100 až 200 g
350°F / 177°C
11 až 13 min.
Mrkev
Opékání (Roast)
227 g (0.5 lb)
400°F / 204°C
8 až 10 min.
Kuře, čtvrtky
Opékání (Roast)
350 až 450 g
400°F / 204°C
20 až 22 min.
Kuřecí křídla, mražená
Fritování vzduchem (Air Fry)
6 až 8 kusů
400°F / 204°C
19 min.
Hranolky, mražené
Fritování vzduchem (Air Fry)
450 g (1 lb)
400°F / 205°C
18 až 20 min.
Hranolky, mražené
Fritování vzduchem (Air Fry)
680 g (1.5 lb)
400°F / 205°C
22 až 24 min.
Zelené fazole
Fritování vzduchem (Air Fry) nebo Opékání (Roast)
227 g (0.5 lb)
400°F / 204°C
9 až 11 min.
Vepřové
Fritování vzduchem (Air Fry nebo Opékání (Roast)
280 až 300 g
190°C / 375°F
17 až 19 min.
Krevety, mražené
Fritování vzduchem (Air Fry)
250 až 300 g
400°F / 204°C
7 až 9 min.
SUROVINY
VELIKOST
OČEKÁVANÁ PROPEČENOST
TEPLOTA VAŘENÍ
DOBA VAŘENÍ
Hovězí, jehněčí, kozí, srnčí a jiná zvěřina
Slabší plátky: Tenderloin (panenka), kotlety, sirloin (roštěná), ribeye (steak z hřbetu), kýta, T-bone steak, žebírka
Silnější plátky: Lopatka, roštěnec, plec, kližka, zvěřina

2 až 5 cm
0.5” až 2” 4 až 6 cm
1.5” až 2.5”

Medium-rare (slabě propečený)
54°C / 129°F
1.5 – 4 hodiny
Medium-well (propečený)
63°C / 145°F
1.5 – 4 hodiny
Rare (jemně propečený)
50°C / 122°F
1 – 4 hodiny
Medium (středně propečený)
60°C / 140°F
1.5 – 4 hodiny
Kuřecí prsa
3 až 5 cm
1” až 2

Měkké a šťavnaté
63°C / 145°F
1.5 – 4 hodiny
Akorát propečené
69°C / 155°F
1 – 4 hodiny
Kuřecí stehno, bez kosti
3 až 5 cm
1” až 2”
Šťavnaté a křehké
74°C / 165°F
1 – 4 hodiny
Křehké od kosti
74°C / 165°F
4 – 8 hodin
Kuřecí stehno, s kostí
5 až 7 cm
2” až 3”
Šťavnaté a křehké
82°C / 180°F
2 – 7 hodin
Kachní prsa
3 až 5 cm
1” až 2”
Měkké a šťavnaté
64°C / 146°F
2 – 4 hodiny
SUROVINY
VELIKOST
OČEKÁVANÁ PROPEČENOST
TEPLOTA VAŘENÍ
DOBA VAŘENÍ
Vepřové
Bok
3 až 6 cm
1” až 2.5”
Akorát propečené
82°C / 180°F
10 – 22 hodin
Žebra
2 až 3 cm
0.5“ až 1.5”
Křehké od kosti
59°C / 138°F
10 – 22 hodin
Kotlety
2 až 4 cm
0.5” až 2”
Růžové a šťavnaté
57°C / 135°F
1 – 4 hodiny
Úplně propečené a šťavnaté
64°C / 147°F
1 – 4 hodiny
SUROVINY
VELIKOST
OČEKÁVANÁ PROPEČENOST
TEPLOTA VAŘENÍ
DOBA VAŘENÍ
Ryby a mořské plody
Ryby
2 až 3 cm
0.5” až 1.5”
Měkké a máslové
43°C / 110°F
10 – 30 min.
Průsvitné nebo začíná se odpadat od kosti
46°C / 115°F
20 – 45 min.
Slabě propečené (Medium-rare)
52°C / 125°F
20 – 45 min.
Středně propečené, suché (Medium, dry)
54°C / 130°F
20 – 45 min.
Zcela propečené, rozpadající se (Well done, crumbly
57°C / 135°F
20 – 45 min.
Krevety
Malé až velmi velké
Akorát propečené
60°C / 140°F
30 – 45 min.
Humří ocas
3 až 10 uncí
(85 až 280 g)
Měkké a máslové
60°C / 140°F
1 hodina
Hřebenatky (mušle)
Od zálivových k těm mořským
Měkké a máslové
60°C / 140°F
30 min.
SUROVINY
VELIKOST
OČEKÁVANÁ PROPEČENOST
TEPLOTA VAŘENÍ
DOBA VAŘENÍ
Vajíčka
Vajíčka
Velká nebo extra velká
Tekutá
60°C / 140°F
45 min.
Naměkko
63°C / 145°F
45 min.
Nahniličko (středně uvařená)
65°C / 150°F
1 hodina
Natvrdo
74°C / 165°F
1 hodina
SUROVINY
VELIKOST
OČEKÁVANÁ PROPEČENOST
TEPLOTA VAŘENÍ
DOBA VAŘENÍ
Ovoce a zelenina
Zelenina


84°C / 183°F
45 min. – 2.5 hodiny
Ovoce


84°C / 183°F
30 min. – 2 hodiny

Časy uvedené v „Tabulkách doby vaření“ jsou založeny na tlaku vaření v rozmezí 15 psi.

 

Tabulky slouží jako návod.

Doba přípravy mořských plodů je obvykle krátká. Při přípravě těchto potravin dosáhnete nejlepších výsledků, pokud je budete vařit v jejich vlastní šťávě. Tím nejvhodnějším způsobem je vaření v páře, ale skvělých výsledků dosáhnete i při jejich dušení.

Pro přípravu mořských plodů v páře budete potřebovat alespoň 1 šálek (250 ml) vody a ocelovou nebo žáruvzdornou mísu na parní mřížce. Pokud jsou mořské plody nebo ryby převařené, jejich struktura se stává tuhou, abyste tomuto předešli, je vhodné je průběžně kontrolovat po celou dobu vaření. Obvykle je nutné využít ručního uvolnění páry, abyste uvolnili tlak a ukončili vaření, jakmile skončí naprogramovaná doba vaření. Alternativou je pak zohlednění přirozené doby vaření (7-10 minut).

Mořské plody a ryby
Doba vaření čerstvých plodů a ryb (minuty)
Ryba (celá)
4 min.
Ryba (filet)
2 min.
Humr
2 min.
Mušle
1 min.
Krevety (nebo garnáti)
1 min.
Další druhy mořských plodů
6 ~ 7 min.

Pokud chcete vařit speciality z rýže nebo obilovin, použijte níže uvedené poměry obilovin a vody.

K odměření potřebného poměru zrn a vody lze použít odměrku na rýži (180 ml), která je součástí balení Instant Pot. Jedna odměrka představuje přibližně jednu porci pro dospělého člověka.

Rýže a obiloviny
Poměr množství vody (zrno: voda)
Doba vaření (minuty)
Ječmen (“perlový”, druh ječmene)
1 : 2.5
18~20 min.
Rýžová kaše
1 : 4 ~ 1 : 5
13~17 min.
Proso
1 : 1.75
8~10 min.
Ovesné vločky
1 : 2
2 min.
Ovesné vločky, drcené
2 : 3
2~4 min.
Ovesná kaše
1 : 6 ~ 1 : 7
4~5 min.
Quinoa
1 : 1.25
1 min.
Rýže (Basmati)
1 : 1
3 min.
Rýže (hnědá)
1 : 1
18~20 min.
Rýže (Jasmínová)
1 : 1
3 min.
Rýže (bílá)
1 : 1
3 min.
Rýže (divoká)
1 : 2
18~22 min.

Při vaření sušených fazolí a luštěnin je třeba dbát na několik věcí:

  • Sušené fazole po namočení nebo uvaření zdvojnásobí svůj objem i hmotnost. Aby nedošlo k jejímu přetečení, nenaplňujte vnitřní nádobu více než po značku ½, aby připravované ingredience měly prostor k nabobtnání.
  • Při vaření sušených fazolí použijte takové množství tekutiny, aby byly fazole pokryty vodou.
  • I když to není nutné, namáčení sušených fazolí může vaření výrazně urychlit. Fazole ponořte na 4-6 hodin do čtyřnásobného objemu vody.

U fazolí a luštěnin je méně pravděpodobné, že budou převařené, ale pokud jsou nedovařené, jejich struktura je nevábná. Uvedenou dobu vaření považujte, prosím, za minimální.

Sušené fazole, luštěniny a čočka
Doba vaření na sucho (minuty)
Doba vaření po namočení (minuty)
Fazole Adzuki / Azuki / Aduki
16 – 20
4 – 6
Fazole Anasazi
20 – 25
5 – 7
Černé fazole
20 – 25
6 – 8
Černooký hrách (druh fazolí)
14 – 18
4 – 5
Cizrna (cizrna, garbanzo nebo kabuli)
35 – 40
10 – 15
Fazole Cannellini (bílé ledvinové fazole)
30 – 35
6 – 9
Fazole Great Northern
25 – 30
7 – 8
Fazole ledvinové, červené
15 – 20
7 – 8
Čočka, zelená
8 – 10
nestanoveno
Čočka, hnědá
8 – 10
nestanoveno
Čočka, červená, půlená
1 – 2
nestanoveno
Čočka, žlutá, půlená (moong dal)
1 – 2
nestanoveno
Lima fazole
12 – 14
6 – 10
Navy fazole
20 – 25
7 – 8
Pinto fazole
25 – 30
6 – 9
Hrách
16 – 20
10 – 12
Fazole Scarlet runner
20 – 25
6 – 8
Sójové boby
35 – 45
18 – 20

Při vaření masa je třeba dbát na následující věci:

  • Syrové maso rychle podléhá zkáze a nemělo by proto být ponecháno při pokojové teplotě déle než 2 hodiny (nebo 1 hodinu, pokud je pokojová teplota vyšší než 32 °C). Při použití programu [Odložený start] nenastavujte čas delší než 1-2 hodiny. Spíše než využití odloženého startu, doporučujeme maso předpřipravit a zvolit program [Keep Warm] nebo [Warm], abyste jídlo udrželi při správné teplotě do té doby, než jej budete podávat.
  • Omáčku se nesnažte před vařením zahustit. Kukuřičný škrob, mouka nebo arrow-root (přírodní náhražka škrobu) se mohou usazovat na dně vnitřního hrnce a bránit rozptylu tepla. Mohlo by tak dojít k přehřátí tlakového hrnce. 

Možná budete chtít maso před vařením pod tlakem osmahnout nebo nechat zatáhnout, aby se v něm uchovala šťáva. K tomuto stačí zvolit program [Sauté].

Maso
Doba vaření (minuty)
Hovězí, dušené maso
15 min. (na 450 g / 1 lb)
Hovězí (velké kusy)
15~19 min. (na 450 g / 1 lb)
Hovězí (žebra)
15~19 min. (na 450 g / 1 lb)
Kuřecí (prsa)
5~6 min. (na 450 g / 1 lb)
Kuře (celé)
6 min. (na 450 g / 1 lb)
Kuře (vývar z kostí)
30~38 min.
Jehněčí (kýta)
12 min. (na 450 g / 1 lb)
Vepřová pečeně, zadní
12 min. (na 450 g / 1 lb)
Vepřová žebírka (baby back ribs)
11~15 min. (na 450 g / 1 lb)
Vejce (velká)
Natvrdo: 4 min.

Pro vaření zeleniny v páře budete potřebovat 1 šálek (250 ml) vody a žáruvzdornou nebo ocelovou mísu na parní mřížce.

Při vaření čerstvé nebo mražené zeleniny doporučujeme použít funkci [Steam], aby došlo k zachování co největšího množství vitamínů a minerálů. Vaření v páře také pomáhá zachovávat přirozený vzhled zeleniny.

Zelenina
Doba přípravy čerstvé zeleniny (minuty)
Chřest
1~2 min.
Fazole (žluté a zelené)
1~2 min.
Brokolice (růžičky)
1~2 min.
Růžičková kapusta
2~3 min.
Máslová dýně
3~5 min.
Zelí (celé nebo na klínky)
2~3 min.
Mrkev (celá nebo na kousky)
5~7 min.
Květák (růžičky)
2~3 min.
Kukuřice (klas)
2~4 min.
Zeleninová směs
2~3 min.
Brambory (velké, celé)
9~12 min.
Brambory (malé, celé)
6~8 min.
Brambory (na kostičky)
2~3 min.
Sladké brambory (celé)
9~12 min.
Sladké brambory (na kostičky)
2~3 min.