Nastavení varných programů
TLAKOVÉ VAŘENÍ / MANUÁLNÍ – Toto je nastavení, které budete pravděpodobně používat nejčastěji. Teplotu, úroveň tlaku a dobu vaření lze ovládat pomocí ovládacích tlačítek na ovládacím panelu. Zde stiskněte tlačítko “Úroveň tlaku” pro nastavení úrovně tlaku a tlačítko +/- pro změnu doby vaření.
POLÉVKA / VÝVAR – Přiveďte polévku k varu a následně ji pomalu vařte. Výsledkem bude čirý vývar. Pro bezmasé polévky použijte režim Méně (Less); pro polévky s masem použijte režim Normální (Normal); pro polévky, které vyžadují delší dobu vaření, například silný vývar z kostí, použijte režim Více (More).
MASO / DUŠENÍ – Nejvhodnější program pro přípravu velkých kusů masa pod vysokým tlakem. Chcete-li získat měkké maso, použijte režim Méně (Less); chcete-li získat velmi jemné maso, použijte režim Normální (Normal); pokud chcete maso, které bude odpadávat od kosti, použijte režim Více (More).
FAZOLE / ČILI – Použitím tohoto programu můžete dosáhnout různých stupňů toho, na kolik budou vaše fazole uvařené. Chcete-li, aby fazoly byly spíše tvrdší, použijte režim Méně (Less); pro získání měkčích fazolí, použijte režim Normální (Normal); pokud chcete, aby fazoly byly velmi měkké, použijte režim Více (More).
KOLÁČ – Tento vysokotlaký režim vytváří velmi vláčný a hutný koláč. Pro lehčí a vlhčí koláč použijte režim Méně (Less); pro hutnější koláč použijte režim Normální (Normal); pro opravdu hutný koláč, například cheesecake v Newyorském stylu, použijte režim Více (More)
VAJÍČKA – Tento program je určen pro přípravu velmi velkých vajec, takže u menších vajec bude možná nutné čas jejich přípravy lehce poupravit. Pro vejce uvařená na měkko použijte režim Méně (Less), pro vejce nahniličko použijte režim Normální (Normal), pro vejce uvařená natvrdo použijte režim Více (More).
RESTOVÁNÍ (SAUTÉ) – Ano, ve vašem hrnci Instant Pot® můžete smažit stejně jako na klasické pánvi.
Režim Méně (Less) použijte pro mírné smažení, zahušťování, redukci tekutin a pro potraviny, které se mohou snadno připálit; režim Normální (Normal) použijte pro osmahnutí; režim Více (More) použijte pro opékání a smažení. Nezapomeňte, že maximální doba smažení je z bezpečnostních důvodů pouze 30 minut.
POMALÉ VAŘENÍ (SLOW COOK) – Vaření v režimu Méně (Less) odpovídá pomalému vaření, které trvá 8 hodin; režim Normální (Normal) odpovídá 6 hodinám pomalého vaření; režim Více (More) odpovídá 4 hodinám pomalého vaření.
RÝŽE – Tento program využívá vaření při nízkém tlaku a nejlépe se hodí pro přípravu bílé rýže. Pro rýži, který bude spíše tvrdší (ne úplně měkká) použijte režim Méně (Less); pro rýži s normální (střední) tvrdosti použijte režim Normální (Normal); pro měkkou rýži použijte režim Více (More).
VÍCEZRNNÝ – Zahrnuje dobu předmáčení a je nejlepší pro hnědou rýži, divokou rýži a tvrdší celá zrna. Pro rýži, který bude spíše tvrdší (ne úplně měkká) použijte režim Méně (Less); pro rýži s normální (střední) tvrdosti použijte režim Normální (Normal); pro měkkou rýži použijte režim Více (More). Nastavení programu More zahrnuje předmáčení před vařením pod tlakem.
OVESNÁ KAŠE – Režim Méně (Less) použijte pro přípravu ovesné kaše; režim Normální (Normal) použijte pro přípravu rýžové kaše (congee); režim Více (More) použijte pro přípravu kaše / congee, která obsahuje směs fazolí nebo tvrdších zrn.
PÁRA – Pro vaření zeleniny v páře použijte režim Méně (Less); pro mořské plody a ryby použijte Normální režim (Normal); pro maso použijte režim Více (More). Vždy používejte parní mřížku, abyste jídlo dostali nad vodu, a použijte metodu QR (Quick Release, rychlého vypouštění páry), abyste zabránili převaření pokrmu.
STERILIZACE – Tento program je určen ke sterilizaci kojeneckých lahví, sklenic a nádobí. Režim Méně (Less) použijte pro pasterizaci mléčných výrobků; režim Normální (Normal) použijte pro nízkotlakou sterilizaci a konzervování kyselého ovoce a zeleniny; režim Více (More) použijte pro vysokotlakou sterilizaci a konzervování kyselého ovoce a zeleniny.
JOGURT – Režim Méně (Less) je určen pro Jiu Niang, sladký fermentovaný rýžový pokrm; režim Normální (Normal) je určen pro fermentaci mléka při výrobě jogurtu, zatímco režim Více (More) je určen pro pasterizaci mléka.
FUNKCE UDRŽENÍ TEPLA (KEEP WARM) – 3 stupně nastavení teploty pro udržování různých teplot podávaných pokrmů.
Program | Model | Nastavení | Nastavení vaření | Poznámky |
Fazole/čili | ||||
Všechny řady | Méně (Less) | Pevnější textura | ||
Normální (Normal) | Jemná textura | Zvolte nastavení podle požadované struktury fazolí nebo nastavte dobu vaření ručně. Při vaření fazolí nebo luštěnin vždy používejte NR (postupné uvolněné tlaku) k uvolnění tlaku. | ||
Více (More) | Velmi jemná textura |
Program | Model | Nastavení | Nastavení vaření | Poznámky |
Koláč | ||||
Lux, Duo Plus, Ultra (6 & 8 quart), Viva 6 quart | Méně (Less) | Lehčí vlhký koláč | ||
Normální (Normal) | Hustší vlhký koláč | Dobu přípravy upravte podle pokynů v receptu. | ||
Více (More) | Cheesecakes |
Program | Model | Nastavení | Nastavení vaření | Poznámky |
Vajíčka | ||||
Všechny řady | Méně (Less) | Vejce naměkko | ||
Normální (Normal) | Středně uvařená vejce (nahniličko) | Přednastavené časy jsou určeny pro extra velká vejce. Dobu vaření upravte s ohledem na různě velká vejce. Vejce ponořte do ledové lázně, aby se nepřevařila. | ||
Více (More) | Vejce natvrdo |
Program | Model | Nastavení | Nastavení vaření | Poznámky |
Maso / Dušení | ||||
Všechny řady | Méně (Less) | Měkká textura masa | ||
Normální (Normal) | Velmi měkká textura masa | Zvolte nastavení podle požadované struktury masa nebo nastavte dobu vaření ručně. V závislosti na velikosti nechte maso 5-30 minut “odpočívat”. Znovu do sebe nasákne vyvařené šťávy a získáte tak křehké a šťavnaté maso. | ||
Více (More) | Struktura masa odpadávajícího od kosti |
Program | Model | Nastavení | Nastavení vaření | Poznámky |
Vícezrnný | ||||
Všechny řady (6 a 8 quart) | Méně (Less) | Hnědá rýže, divoká rýže, černé fazole, cizrna, atd. | ||
Normální (Normal) | Hnědá rýže, divoká rýže, fazole mungo, atd. | Podle typu zrna a požadované textury vyberte možnost Less (Méně) nebo Normal (Normální). Ujistěte se, že jsou suché fazole zcela ponořené ve vodě. Varný proces začíná se 45 minutami namáčení v teplé vodě a pokračuje 60 minutami vaření pod tlakem. Ujistěte se, že jsou suché fazole zcela ponořené ve vodě. | ||
Více (More) | Tvrdé obiloviny nebo směs obilovin a fazolí |
Program | Model | Nastavení | Nastavení vaření | Poznámky |
Ovesná kaše | ||||
Všechny řady | Méně (Less) | Ovesné vločky mleté nebo drcené | ||
Normální (Normal) | Bílá rýžová kaše/congee | Čas upravte podle pokynů v receptu. Při vaření potravin, které se rozpínají, vždy používejte NR (postupné uvolnění tlaku) k uvolnění tlaku. | ||
Více (More) | Rýžová kaše/congee se směsí různých zrn |
Program | Model | Nastavení | Nastavení vaření | Poznámky |
Drůbež | ||||
Duo (6 & 8 quart), Nova Plus 6 quart | Méně (Less) | Měkká textura | ||
Normální (Normal) | Velmi měkká textura | Zvolte nastavení podle požadované struktury masa nebo nastavte dobu vaření ručně. V závislosti na velikosti nechte drůbeží maso 5-10 minut "odpočívat". Znovu do sebe nasákne vyvařené šťávy a získáte tak křehké a šťavnaté maso. | ||
Více (More) | Struktura, kdy maso odpadává od kosti |
Program | Model | Nastavení | Nastavení vaření | Poznámky |
Tlakové nebo ruční vaření | Všechny řady | Nestanoveno | Ruční programování | Stisknutím tlačítka Úroveň tlaku můžete přepínat mezi vysokým a nízkým tlakem. Pomocí tlačítek + / - nastavte dobu vaření. Varný proces spravte podle receptu nebo vašich zvyků. |
Program | Model | Nastavení | Nastavení vaření | Poznámky |
Rýže | ||||
Všechny řady | Méně(Less) | Jemná, ale pevná na skus | ||
Normální (Normal) | Bílá rýže s klasickou texturou | Pro vaření střednězrnné a dlouhozrnné bílé rýže. Pro dosažení dokonalého výsledku použijte po uvaření 10 minutové přirozené vypouštění tlaku. | ||
Více (More) | Měkčí textura bílé rýže |
Program | Model | Nastavení | Nastavení vaření | Poznámky |
Restování (Sauté) | ||||
Všechny řady | Méně(Less) | Mírné vaření, zahušťování a redukce tekutin | ||
Normální (Normal) | Restování nebo opékání na pánvi | Přepnutí displeje z polohy "Hot" na "On" znamená, že multicooker udržuje teplotu. Pokud jsou ingredience receptu přidány dříve, než se zobrazí zpráva "Hot", nemusí se zobrazit vůbec. Z bezpečnostních důvodů je maximální doba smažení 30 minut a nelze ji prodloužit. | ||
Více (More) | Restování masa nebo opékání dohněda |
Program | Model | Nastavení | Nastavení vaření | Poznámky |
Pomalé vaření | ||||
Všechny řady | Méně (Less) | Odpovídá hodnotě LOW na většině pomalých hrnců s regulací teploty. | ||
Normální (Normal) | Odpovídá hodnotě MED u některých pomalých hrnců s regulací teploty. | Při pomalém vaření postupujte podle pokynů v receptu. Pro dosažení nejlepších výsledků používejte poklici z tvrzeného skla Instant Pot. Pokud používáte poklici z nerezové oceli, ujistěte se, že je rukojeť pro uvolňování páry nastavena do polohy "Venting". | ||
Více (More) | Odpovídá hodnotě HIGH na většině pomalých hrnců s regulací teploty. |
Program | Model | Nastavení | Nastavení vaření | Poznámky |
Polévka / vývar | ||||
Všechny řady | Méně (Less) | Polévka bez masa | ||
Normální (Normal) | Polévka s masem | Kapalina zůstává čirá, protože nedochází k varu. Vzhledem k vysokému obsahu tekutiny ve většině polévek vždy použijte NR (postupné uvolnění tlaku) k uvolnění tlaku. | ||
Více (More) | Bohatý vývar z kostí |
Program | Model | Nastavení | Nastavení vaření | Poznámky |
Pára | ||||
Všechny řady | Méně (Less) | Zelenina | ||
Normální (Normal) | Ryby a mořské plod | K vyvýšení pokrmu nad vařící tekutinu použijte dodaný parní stojan. Použijte QR (Rychlé uvolnění tlaku), abyste zabránili převaření potravin. | ||
Více (More) | Maso |
Program | Model | Nastavení | Nastavení vaření | Poznámky |
Sterilizace | ||||
Duo Plus, Ultra (6 & 8 quart), Viva 6 quart | Méně (Less) | Beztlaková sterilizace parou | Vhodné pro tvrzené sklo a žáruvzdorné plasty. | |
Normální (Normal) | Sterilizace kojeneckých lahví, sklenic, nádobí a konzervování kyselého ovoce a zeleniny ve vodní lázni. | Konzervování v horké vodní lázni za nízkého tlaku. | ||
Více (More) | Sterilizace kojeneckých lahví, sklenic, nádobí a konzervování kyselého ovoce a zeleniny ve vodní lázni. | Konzervování v horké vodní lázni pod vysokým tlakem. |
Program | Model | Nastavení | Nastavení vaření | Poznámky |
Jogurt | ||||
Duo, Duo Plus, Ultra, Viva, Nova Plus, Smart Bluetooth | Méně(Less) | Na Jiu Niang, sladký dezert z fermentované lepkavé rýže. | Výchozí doba fermentace je 24:00 hodin. Dobu fermentace upravte podle receptu. Výchozí doba fermentace je "08:00" hodin. Nastavte čas podle potřeby, a to až na "99:30" hodin. | |
Normální (Normal) | Fermentace mléka po přidání kultury | Po dokončení se na obrazovce zobrazí "yogt". | ||
Více (More) | Pasterizace mléka | V průběhu chytrého programu se na obrazovce bude zobrazovat 'boiL'. Po dokončení se na obrazovce zobrazí "yogt". |