Lepkavý medovo dýňový cheesecake

VYBAVENÍ

  • Multifunkční tlakový hrnec Instant Pot

INGREDIENCE

Základ

  • 135 zázvorových sušenek rozdrcených válečkem nebo kuchyňským robotem na jemnou drť.
  • 15 g mouky
  • 35 g rozpuštěného másla

Náplň

  • 180 g medu
  • 60 ml vody
  • 500 g plnotučného smetanového sýra Philadelphia
  • 80 g zakysané smetany
  • 2 vejce + 1 žloutek
  • 4 g soli
  • 2 lžičky vanilky
  • 15 g kukuřičné mouky
  • 115 g dýňového pyré – viz poznámka níže, jak ho připravit!
  • ½ lžičky směsi koření
  • 250 ml vody

Pro podávání (nepovinné)

  • Šlehačka
  • Pražená dýňová semínka

INSTRUKCE

  1. Do vnitřního hrnce přidejte med a zvolte možnost Sauté. Vařte med, dokud se nezačnou objevovat obláčky kouře a med nebude sytě hnědý, pak rychle přilijte 60 ml vody, aby se vaření zastavilo, a míchejte, dokud se med ve vodě nerozpustí. Stiskněte tlačítko Cancel a zkaramelizovaný med vylijte z hrnce a odstavte.
  2. Do malé misky přidejte zázvorové drobky, mouku a rozpuštěné máslo a dobře promíchejte. Vymažte pružinovou formu na koláč (která se vejde do vnitřního hrnce) nepřilnavým sprejem na vaření nebo rozpuštěným máslem. Do dortové formy natlačte zázvorovou směs a dejte ji ztuhnout do mrazáku.
  3. Do velké mísy přidejte smetanový sýr, zakysanou smetanu a karamelizovaný med. Šlehejte, dokud se dobře nespojí, pak přidejte vejce, sůl, vanilku a kukuřičnou mouku a znovu míchejte, dokud se nespojí (nepřehánějte to s mícháním).
  4. Tvarohovou směs rozdělte na polovinu. Do jedné poloviny přidejte dýňové pyré a koření a promíchejte.
  5. Lžící rozdělte tvarohové těsto do připravené dortové formy a střídavě je rozdělujte, abyste dosáhli pěkného vířivého efektu, a pak dortovou formu pevně zakryjte fólií.
  6. Vložte trojnožku do vnitřního hrnce s 250 ml vody, pak na ni položte dortovou formu a zajistěte ji pokličkou.
  7. Vyberte možnost Tlakové vaření, nastavte čas na 33 minut a stiskněte tlačítko Start.
  8. Po skončení programu vaření nechte tlak přirozeně povolit, poté cheesecake vyjměte a vložte do lednice na 4 hodiny nebo nejlépe přes noc ztuhnout. Cheesecake by měl být uprostřed ztuhlý a mírně se vlnit.
  9. Po vychladnutí vyjměte cheesecake z formy a podávejte s volitelnou šlehačkou a dýňovými semínky.

Poznámka

Dýňové pyré: Vložte plátky dýně se slupkou do vnitřního hrnce na trojnožce a přidejte 750 ml vody. Zvolte možnost Tlakové vaření na vysokou teplotu po dobu 10 minut, poté tlak rychle uvolněte. Oloupejte měkkou slupku a udělejte pyré

Inspirujte se dalšími recepty

Snadné bagely

Snadné bagely

VYBAVENÍ Vzduchová fritéza Vortex INGREDIENCE 125 g hladké mouky 2 lžičky prášku do pečiva 1 lžička soli 350 g obyčejného řeckého jogurtu 1 rozšlehané vejce 1 lžíce vody POKYNY Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Přidejte jogurt a míchejte, dokud...

Křehké sušenky

Křehké sušenky

VYBAVENÍ Vzduchová fritéza Vortex INGREDIENCE 85 g másla 50 g cukru 120 g hladké mouky Moučkový cukr POKYNY Máslo a cukr utřete do světlé a nadýchané pěny, přidejte mouku a promíchejte. Snažte se nemíchat příliš - těsto se bude drobit. Těsto rozválejte do tvaru...

Sýrové tousty

Sýrové tousty

VYBAVENÍ Vzduchová fritéza Vortex INGREDIENCE 4 plátky kvalitního bílého chleba 3 lžíce změklého másla 2 plátky sýra čedar 2 plátky sýra edam 2 plátky sýra provolone POKYNY Dva krajíce chleba bohatě namažte máslem a položte je máslem dolů do fritézy. Na namazaný chléb...