Klasické „hainanské kuře s rýží“ bylo vynalezeno na ostrově Hainan, ale od té doby si získalo oblibu v celé jihovýchodní Asii a stalo se základním jídlem v Singapuru, Malajsii a Thajsku. Její kouzlo spočívá v lahodné jednoduchosti; z těch nejjednodušších ingrediencí dokáže vykouzlit hloubku a chuť. Tato hackerská technika využívá k dokonalému pošírování kuřete instantní hrnec, přičemž minutkovou techniku vyvinul @pressurecookrecipes. Výsledkem je šťavnaté a křehké kuře, dokonale lahodná rýže obohacená kuřecím vývarem a podávaná spolu se dvěma snadno připravitelnými omáčkami. Shoda jako stvořená v nebi.
Ingredience
Jarní cibulová omáčka
- 2 lžíce čerstvého strouhaného zázvoru
- 1 malý stroužek česneku
- 6 jarních cibulek nakrájených na tenké plátky, zelené vršky si nechte do kuřecího vývaru
- 1/3 šálku řepkového oleje
Na kuře
- 1 kuře
- 5 cm zázvoru se slupkou nakrájeného na tenké plátky
- Vršek jarní cibulky z omáčky
Chilli omáčka
- 3 polévkové lžíce Lao man ga křupavé chilli omáčky nebo křupavého chilli koření podle výběru
- 1 limetka
- 3 PL kuřecího vývaru
Na rýži
- ¼ šálku kuřecí kůže a odřezků tuku, které odstraňte z celého kuřete, nebo použijte nadrobno nakrájená kuřecí stehna s kůží.
- 2 stroužky česneku nasekané nadrobno
- 1 ¼ šálku jasmínové rýže
- 1 ¼ šálku kuřecího vývaru
Postup přípravy
- Pro přípravu omáčky z jarní cibulky zvolte možnost Saute a zvyšte teplotu na nejvyšší stupeň. Do tloučku a hmoždíře dejte špetku soli, přidejte česnek a zázvor a tloučkem rozetřete. Do směsi přidejte jarní cibulku a ujistěte se, že je vaše mísa odolná vůči teplu. Přidejte do hrnce Instant Pot olej a zahřívejte, dokud se nezačne třpytit, ale nekouřit. Zalijte směs jarní cibulky rozehřátým olejem, nechte ji zasyčet, poté promíchejte a odstavte.
- Vyčistěte Instant Pot. Umístěte kuře na trojnožku a zcela ho zalijte vodou, přičemž dbejte na to, abyste nepřekročili hranici maximálního objemu. Do vody přidejte na plátky nakrájený zázvor a vrcholky jarní cibulky. Zvolte možnost vaření pod tlakem, nastavte čas na 0 minut a poté proveďte přirozené uvolnění tlaku (NPR):
- 1,3 kg kuřete – 19 min NPR
- 1,4 kg kuřete – 20 min NPR
- 1,6 kg kuřete – 22 min NPR
- Vyjměte kuře z vývaru a ponořte ho na 1 minutu do ledové vodní lázně, aby se kuře nepřipálilo.
- Kuřecí vývar vyjměte z hrnce a dejte stranou.
- Pro přípravu chilli omáčky přidejte do misky 3 lžíce chilli chipsů, 3 lžíce kuřecího vývaru a šťávu z přibližně 1 limetky, přidejte podle chuti. Odstavte.
- Rýži připravíme tak, že z kuřete odřízneme křidélka a přebytečnou kůži. Přidejte odřezky kuřete do čistého instantního hrnce a smažte, dokud nebudou křupavé a nezbude vám asi 1 ½ PL kuřecího tuku. Zatímco se kuře škvaří, propláchněte rýži pod tekoucí vodou, dokud voda nepoteče. Odstraňte kousky kuřete a přidejte česnek. Česnek osmažte do světle zlatavé barvy. Přidejte rýži a energicky míchejte, abyste ze dna pánve seškrábli všechny kousky kuřete. Nakonec přidejte 1 ¼ šálku rezervovaného kuřecího vývaru. Zajistěte víko tlakového hrnce. Zvolte možnost Tlakové vaření, poté nastavte vysoký tlak a čas na 3 minuty. Po uvaření nechte 5 minut působit NPR.
- Kuře vykostěte (kosti si nechte na naši výbornou kuřecí polévku) a prohřejte. Podávejte spolu s rýží a duem omáček.
Tento pokrm se skvěle doplní se sezamovou brokolicí nebo restovanou zeleninou.