VYBAVENÍ
- Multifunkční tlakový hrnec Instant Pot
INGREDIENCE
- 1,3 kg dušeného hovězího masa
- 2 středně velké žluté cibule
- 5 rozdrcených stroužků česneku
- 1 l hovězího vývaru
- 400 g rajčat v plechovce
- 1 lžíce čerstvých tymiánových lístků
- 500 ml červeného vína
- 1 bobkový list
- 1 polévková lžíce worcestrové omáčky
- 5 velkých mrkví asi 300 g
- 400 g baby brambor
- 4 lžíce kukuřičné mouky
- 1 lžička medu
- 5 g nasekané čerstvé petrželky k podávání volitelné
- Olej sůl a pepř podle potřeby
INSTRUKCE
- Na instantním hrnci zvolte možnost soté a nastavte nejvyšší stupeň ohřevu.
- Po zahřátí kápněte na dno hrnce trochu oleje, aby lehce pokryl dno.
- Přidejte hovězí maso a smažte ho ze všech stran dozlatova. Postupujte po částech, aniž byste hrnec přeplnili, aby se hovězí maso dobře opeklo dozlatova.
- Zatímco se hovězí maso vaří, rozpulte cibuli a nakrájejte ji na osminky.
- Jakmile se hovězí maso dovaří, vyjměte ho z hrnce a dejte stranou, dokud nebude potřeba. Hrnec nečistěte, protože zkaramelizované kousky hovězího masa dodají omáčce skvělou chuť.
- Do hrnce přidejte kousky cibule spolu s 1 lžící oleje a cibuli smažte, dokud mírně nezměkne. Přidejte česnek a smažte ještě minutu.
- Přidejte hovězí vývar do instantního hrnce a odmastěte dno tak, že dřevěnou lžící seškrábnete dno hrnce, aby se uvolnily všechny uvařené kousky jídla – díky tomu bude vaše omáčka mimořádně chutná a zabráníte signálu „spálení“. Přidejte 1 lžíci natrhaných čerstvých tymiánových lístků.
- Navrstvěte následující přísady, abyste zabránili připálení hrnce. Na cibuli položte kostky hovězího masa, konzervovaná rajčata, červené víno, bobkový list, worcestrovou omáčku a velkou špetku soli a pepře. Nemíchejte, protože by rajčata během tlakového vaření klesla ke dnu a připálila se.
- Zajistěte víko instantního hrnce, zvolte možnost vaření pod tlakem a vysoký tlak a poté nastavte časovač na 30 minut.
- Zatímco se hovězí maso vaří, oloupejte mrkev a nakrájejte ji na kousky velikosti sousta. Omyjte a rozpulte baby brambory. Do sklenice si nalijte trochu zbylého červeného vína a dejte si nohy nahoru.
- Jakmile se hovězí maso dovaří, proveďte QPR a přidejte mrkev a rozpůlené baby brambory. Zajistěte poklici zpět na hrnec, zvolte možnost tlakového vaření a vysoký tlak a poté nastavte časovač na 5 minut. Jakmile se zelenina uvaří, proveďte QPR a sejměte pokličku.
- Kukuřičnou mouku smíchejte se 4 lžícemi vody a udělejte kaši. Tu vlijte do guláše spolu s medem a vařte guláš na nastavení restování, dokud nezhoustne. Guláš podle chuti osolte a opepřete a podávejte pěkně horký spolu s oblíbenou přílohou s čerstvě nasekanou petrželkou.
Poznámka
Tento guláš se skvěle mrazí a spolu s kaší a zeleninou se dá rozložit na 10 porcí (pokud máte pochybnosti, přidejte ještě několik malých brambor a mrkviček).
Tento guláš se skvěle mrazí a spolu s kaší a zeleninou se dá rozložit na 10 porcí (pokud máte pochybnosti, přidejte ještě několik malých brambor a mrkviček).
Do tohoto receptu lze použít i bůček, ale je třeba upravit dobu vaření z 25 minut na nejméně hodinu. Po uvaření bůček zkontrolujte a podle potřeby přidejte další dobu vaření, dokud nebude měkký. Po změknutí pokračujte v receptu podle pokynů.
Nejraději ho podáváme s kaší připravenou z másla a mléka a posypanou čerstvou pažitkou a trochou dijonské hořčice. Další skvělou alternativou je kombinace s krémovou polentou, rýží vařenou v páře nebo česnekovým chlebem, který si můžete namáčet do omáčky.