Guláš z hovězího masa

VYBAVENÍ

  • Multifunkční tlakový hrnec Instant Pot

INGREDIENCE

  • 1,3 kg dušeného hovězího masa
  • 2 středně velké žluté cibule
  • 5 rozdrcených stroužků česneku
  • 1 l hovězího vývaru
  • 400 g rajčat v plechovce
  • 1 lžíce čerstvých tymiánových lístků
  • 500 ml červeného vína
  • 1 bobkový list
  • 1 polévková lžíce worcestrové omáčky
  • 5 velkých mrkví asi 300 g
  • 400 g baby brambor
  • 4 lžíce kukuřičné mouky
  • 1 lžička medu
  • 5 g nasekané čerstvé petrželky k podávání volitelné
  • Olej sůl a pepř podle potřeby

INSTRUKCE

  1. Na instantním hrnci zvolte možnost soté a nastavte nejvyšší stupeň ohřevu.
  2. Po zahřátí kápněte na dno hrnce trochu oleje, aby lehce pokryl dno.
  3. Přidejte hovězí maso a smažte ho ze všech stran dozlatova. Postupujte po částech, aniž byste hrnec přeplnili, aby se hovězí maso dobře opeklo dozlatova.
  4. Zatímco se hovězí maso vaří, rozpulte cibuli a nakrájejte ji na osminky.
  5. Jakmile se hovězí maso dovaří, vyjměte ho z hrnce a dejte stranou, dokud nebude potřeba. Hrnec nečistěte, protože zkaramelizované kousky hovězího masa dodají omáčce skvělou chuť.
  6. Do hrnce přidejte kousky cibule spolu s 1 lžící oleje a cibuli smažte, dokud mírně nezměkne. Přidejte česnek a smažte ještě minutu.
  7. Přidejte hovězí vývar do instantního hrnce a odmastěte dno tak, že dřevěnou lžící seškrábnete dno hrnce, aby se uvolnily všechny uvařené kousky jídla – díky tomu bude vaše omáčka mimořádně chutná a zabráníte signálu „spálení“. Přidejte 1 lžíci natrhaných čerstvých tymiánových lístků.
  8. Navrstvěte následující přísady, abyste zabránili připálení hrnce. Na cibuli položte kostky hovězího masa, konzervovaná rajčata, červené víno, bobkový list, worcestrovou omáčku a velkou špetku soli a pepře. Nemíchejte, protože by rajčata během tlakového vaření klesla ke dnu a připálila se.
  9. Zajistěte víko instantního hrnce, zvolte možnost vaření pod tlakem a vysoký tlak a poté nastavte časovač na 30 minut.
  10. Zatímco se hovězí maso vaří, oloupejte mrkev a nakrájejte ji na kousky velikosti sousta. Omyjte a rozpulte baby brambory. Do sklenice si nalijte trochu zbylého červeného vína a dejte si nohy nahoru.
  11. Jakmile se hovězí maso dovaří, proveďte QPR a přidejte mrkev a rozpůlené baby brambory. Zajistěte poklici zpět na hrnec, zvolte možnost tlakového vaření a vysoký tlak a poté nastavte časovač na 5 minut. Jakmile se zelenina uvaří, proveďte QPR a sejměte pokličku.
  12. Kukuřičnou mouku smíchejte se 4 lžícemi vody a udělejte kaši. Tu vlijte do guláše spolu s medem a vařte guláš na nastavení restování, dokud nezhoustne. Guláš podle chuti osolte a opepřete a podávejte pěkně horký spolu s oblíbenou přílohou s čerstvě nasekanou petrželkou.

Poznámka

Tento guláš se skvěle mrazí a spolu s kaší a zeleninou se dá rozložit na 10 porcí (pokud máte pochybnosti, přidejte ještě několik malých brambor a mrkviček).

Tento guláš se skvěle mrazí a spolu s kaší a zeleninou se dá rozložit na 10 porcí (pokud máte pochybnosti, přidejte ještě několik malých brambor a mrkviček).

Do tohoto receptu lze použít i bůček, ale je třeba upravit dobu vaření z 25 minut na nejméně hodinu. Po uvaření bůček zkontrolujte a podle potřeby přidejte další dobu vaření, dokud nebude měkký. Po změknutí pokračujte v receptu podle pokynů.

Nejraději ho podáváme s kaší připravenou z másla a mléka a posypanou čerstvou pažitkou a trochou dijonské hořčice. Další skvělou alternativou je kombinace s krémovou polentou, rýží vařenou v páře nebo česnekovým chlebem, který si můžete namáčet do omáčky.

Inspirujte se dalšími recepty

Snadné bagely

Snadné bagely

VYBAVENÍ Vzduchová fritéza Vortex INGREDIENCE 125 g hladké mouky 2 lžičky prášku do pečiva 1 lžička soli 350 g obyčejného řeckého jogurtu 1 rozšlehané vejce 1 lžíce vody POKYNY Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Přidejte jogurt a míchejte, dokud...

Křehké sušenky

Křehké sušenky

VYBAVENÍ Vzduchová fritéza Vortex INGREDIENCE 85 g másla 50 g cukru 120 g hladké mouky Moučkový cukr POKYNY Máslo a cukr utřete do světlé a nadýchané pěny, přidejte mouku a promíchejte. Snažte se nemíchat příliš - těsto se bude drobit. Těsto rozválejte do tvaru...

Sýrové tousty

Sýrové tousty

VYBAVENÍ Vzduchová fritéza Vortex INGREDIENCE 4 plátky kvalitního bílého chleba 3 lžíce změklého másla 2 plátky sýra čedar 2 plátky sýra edam 2 plátky sýra provolone POKYNY Dva krajíce chleba bohatě namažte máslem a položte je máslem dolů do fritézy. Na namazaný chléb...